Românii nu mai aleg preţul mic când cumpără pachete turistice, ci calitatea serviciilor – agenţii

Românii au devenit călători mai avizaţi, dornici să viziteze toate destinaţiile globului pământesc, alegând, la Târgul de Turism al României, ofertele cu discount-uri speciale fără a mai pune însă pe primul loc preţul mic, ci serviciile oferite.
Economica.net - Dum, 24 feb. 2019, 08:13
Românii nu mai aleg preţul mic când cumpără pachete turistice, ci calitatea serviciilor - agenţii

Ca şi în anii trecuţi, la ediţia de primăvară a TTR românii au cumpărat mai multe vacanţe, atât pentru vară, dar şi pentru Paşte, 1 mai, Rusalii, unde discount-urile speciale au depăşit 50%, incluzându-se aici preţurile mai mici date de hotelieri agenţiilor.

Atât la târg, cât şi în toate agenţiile din ţară, Eximtur a acordat, spre deosebire de alţi touroperatori, reduceri de 50% din comisionul agenţiei tuturor clienţilor care fac rezervări ferme în perioada târgului şi le achita integral până la data de 6 martie 2019.

Una dintre surprizele plăcute de la TTR a fost cererea mare pentru destinaţiile din România.

„În sfârşit, turiştii români au trecut de etapa gen plăteşte unul şi pleacă toată familia, sau vacanţe la un euro. Oamenii se ridică din punct de vedere al cunoaşterii şi ştiu să ceară servicii şi produse de calitate. Eu mă bucur. S-a terminat cu etapa în care spui preţul plus taxe. Nu mai merge. Noi ştim că poţi să minţi turistul o dată, dar a doua oară nu îl mai ai de client”, a precizat pentru AGERPRES, Alin Burcea, proprietarul Paralela 45.

Îmbucurător, în opinia lui Alin Burcea este şi faptul că tot mai mulţi români aleg circuite culturale, în 2019 existând, ca număr de persoane, o creştere de 60%, după ce în 2018 am avut o creştere de circa 50-60% faţă 2017.

„Avem o creştere pe care nu aş fi crezut-o acum trei ani. Unii touroperatori au spus că majorarea a venit, în 2018, ca urmare a dispariţiei Omnia. Dar târgul acesta ne confirmă că nu este efectul Omnia. Oamenii sunt deştepţi. Ştiu deja care sunt agenţiile care spun că dau un serviciu şi apoi nu îl mai dau. Este adevărat, cred că eu am lansat acum mai bine de 20 de ani în România modalitatea aceasta de preţ plus taxe. De fapt, conceptul a fost unul american de prin 1975, lansat de companiile aeriene din SUA. De vreo doi ani, ne-am dat seama că nu mai merge, că piaţa, consumatorul, vrea transparenţă”, spune Burcea.

Acesta apreciază că în 2019 românii trebuie să îşi organizeze mai din timp vacanţele deoarece multe cazările în multe destinaţii se epuizează mult mai repede. Printre destinaţiile în „pericol” de a nu mai putea fi accesate în perioada dorită se află Antalya, dar şi litoralul românesc.

„Pe litoralul românesc, se vinde în primul rând ce este scump. Noi, românii avem mentalitatea asta, de 50 de săptămâni suntem slugă, iar două săptămâni suntem regi. Mentalitate întâlnită mai ales în Moldova şi în Ţara Românească. În Transilvania este puţin altfel. Nu se mai vinde ce este foarte ieftin, pentru că românii au învăţat că este ieftin este şi foarte prost”, a spus şeful de la Paralela 45.

Anul 2019 vine în întâmpinarea turiştilor cu zboruri charter de pe absolut toate aeroporturile din ţară, tocmai pentru a atrage cât mai mulţi călători în destinaţiile promovate.

„Românii au devenit tot mai exigenţi în alegerea ofertelor prezentate de agenţii. Este foarte bine. Ei alocă tot mai mult timp şi energie pentru a-şi pregăti vacanţa. Avem produse pentru toată lumea, tocmai ţinând cont de acest trend. Vrem să îndeplinim orice vis de călătorie al românilor. Anul acesta, pe lângă destinaţiile clasice, aproape de casă, din zona Mediteranei – Turcia, Spania, Grecia, am înregistrat creşteri foarte mari pentru Egipt, cu multe rezervări. Pentru perioada târgului, sunt căutate şi pachetele cu avans fix de 99 de euro şi restul în rate până la plecare. Reducerile de până la 53% pentru vacanţele în Turcia şi Grecia atrag, de asemenea, mulţi turişti”, a spus, pentru AGERPRES, Cosmin Marinof, director de vânzări TUI TravelCenter/Eurolines.

În continuare sunt înregistrate creşteri importante pentru destinaţiile exotice, una dintre cele mai vândute în 2019 fiind Thailanda, iar Jamaica pentru prima dată intrată în topul cererilor. Tarifele pentru Thailanda rămân accesibile şi în acest an, de la 699 euro/persoană. Zona Caraibe şi Mexic, cu preţuri de la 1.000 euro/persoană, completează topul vânzărilor importante la TUI TravelCenter/Eurolines.

„Pentru destinaţiile interne există încă multe oferte tip early booking până la 31 mai. Dacă exceptăm litoralul care deţine 40% din capacitatea de cazare, Cele mai multe cereri vin pentru zona de balneo. Felix este desigur pe primul loc şi va rămâne încă. Felix este pe locul doi ca vânzări după Mamaia. Între staţiunile de pe litoral, Mamaia este prima, şi va rămâne prima. Dar s-au petrecut nişte mutaţii în sudul litoralului. A crescut mult în vânzări Venus şi Cap Aurora datorită investiţiilor” a precizat pentru AGERPRES Lucia Morariu, preşedinte Eximtur.

Aceasta a apreciat că din punct de vedere al vânzărilor pe 2019, cea mai mare creştere va fi pentru staţiunile balneo. Sovata, Govora, Herculane, Bazna, Covasna, Tuşnad, Călimăneşti-Căciulata, sunt staţiuni pe care este „bătaie”. Aceasta se întâmplă în principal investiţiilor importante realizate.

„Nu avem destule locuri cât se cer pe zona de balnear. Îmbucurător este că şi serviciile sunt bune. Nu am avut reclamaţii de la turiştii noştri. Ne străduim să introducem în circuit şi pensiuni sau hoteluri mai mici. Oameni vin către noi şi ne roagă să îi învăţăm în cadrul colaborării. Avem nevoie de documente corect întocmite, iar asta necesită învăţare”, a precizat Lucia Morariu.

Politica de reduceri a Eximtur din zilele de târg s-a aplicat la nivelul tuturor agenţiilor din ţară.

În vederea implementării noii legislaţii specifice, prin care agenţiile de turism sunt obligate să garanteze integral contravaloarea banilor avansaţi de turişti pentru pachete de servicii de călătorie, Eximtur a încheiat deja poliţe de asigurare a contravalorii banilor încasaţi în avans de la clienţi, în valoare de 2,5 milioane de euro.

„Prioritatea companiei noastre a fost şi va fi întotdeauna asigurarea şi furnizarea în condiţii de siguranţă de servicii corecte şi de calitate pentru toţi clienţii noştri’, a spus Lucia Morariu, preşedintele companiei.

Aceasta a precizat că începând cu anul 2019, Eximtur îşi concentreze eforturile şi în direcţia promovării principiilor şi acţiunilor care promovează Turismul Sustenabil şi Responsabil, pentru că impactul turismului asupra mediului înconjurător este uriaş – 1,2 miliarde de oameni se îmbarcă anual pentru călătorii. Între anii 2000 şi 2015, numărul. oamenilor care au călătorit în scop recreaţional aproape că s-a dublat.

„Constatăm cu plăcere că destinaţia România este foarte cerută, şi nu numai litoralul ca în alţi ani când programul de înscrieri timpurii făcea să fie un interes deosebit. Avem cereri importante pentru zonele balneare, chiar pentru oraşe, pentru vacanţe de sănătate, pentru Delta Dunării. Există o efervescenţă extraordinar de mare pentru România. Sunt reducerile de pe perioada târgului, de 10-15%, iar locurile se epuizează foarte rapid. Litoralul are tradiţie în ceea ce înseamnă vacanţele românilor. Sunt îmbunătăţiri datorită investiţiilor. Şi în sud, dar mai ales în nordul litoralului. Există îmbunătăţiri inclusiv pe zona de agrement – piscine şi locuri de petrecere a timpului liber. Litoralul creşte. Ar fi de spus, însă, că ţara, ca ritm, creşte mai repede decât litoralul în acest moment. Adică vacanţele în restul ţării cresc mai repede. Este adevărat că în agenţiile de turism, multă vreme staţiunile balneo nu s-au vândut prea bine atât timp cât hotelurile erau nerenovate”, a spus pentru AGERPRES, Adrian Voican, director general BIBI Touring şi preşedinte al Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului Prahova.

Acesta apreciază că în ceea ce priveşte staţiunile balneo, agenţiile de turism s-au lovit de o concurenţă neloială cu Casa de pensii care ducea „mii de oameni, subvenţionat, foarte ieftin, în locaţii nerenovate”.

Ca urmare a cererii pentru servicii superioare, de SPA şi tratament, în Băile Felix se va deschide în acest an un nou hotel de 5 stele, care se va alătura astfel hotelului Lotus.

„Ani de zile ne-am luptat cu mentalitatea că românii nu au bani să îşi petreacă vacanţa în astfel de hoteluri. Iată că nu este adevărat. Iată că viaţa bate filmul. Iată că pariul pe care noi ca touroperatori dedicaţi vacanţelor în România îşi dovedeşte viabilitatea. Reuşim să creştem de la an la an şi văd în târgul de turism că sunt multe standuri dedicate şi vacanţelor în România nu doar pentru străinătate. România este aproape de sufletul meu şi nu o să renunţ la ele chiar dacă merg şi în străinătate”, a spus Adrian Voican.

El apreciază că incomingul este totuşi dificil în România, chiar dacă va creşte în 2019. Asta se întâmplă pentru că vine de la cifre foarte mici, crede Voican care apreciază că nu avem un plan de ţară. El spune că incomingul este „întâmplător, haotic şi prin eforturile unor touroperatori care duc ei singuri în spate toată povestea asta”.

„Atunci când în Europa există foarte multe destinaţii care spun că s-au săturat de turiştii străini, nu mai vrem vase de croazieră care să acosteze lângă noi, nu mai vrem avioane care vin cu chartere, noi spunem, veniţi la noi. Noi, în România vă primim cu drag. Avem mâncare bună, vin bun, oameni zâmbitori şi primitori, locuri de vizitat. Există o mişcare naturală ca oamenii care nu au ajuns încă aici, să vină”, a spus Voican.

La rândul său, directorul executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Anca Pavel-Nedea, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism, mizează pentru extinderea sezonului pe litoralul românesc pe sudul zonei datorită turismului balnear, dar şi pe un calendar de evenimente care să atragă turişti şi în extrasezon.

„În 2019, s-au concretizat deja vânzări foarte bune, desigur impulsionate şi de voucherele de vacanţă. Programul, agenda de evenimente a destinaţiilor de pe litoral este una foarte bogată şi anul acesta pentru Mamaia, Constanţa, dar şi în alte destinaţii de pe litoralul românesc. Este foarte important să creşti lucrurile sănătos. Să creşti atractivitatea destinaţiei, să zgânderi apetitul de consum al nişelor de consumatori pe care le targhetezi”, a declarat pentru AGERPRES, Anca Pavel-Nedea.

Cei dornici să profite de reducerile oferite pe parcursul TTR şi-au umplut, chiar din primele ore de târg, trolerele cu pliante mirosind puternic a cerneală tipografică, deci abia ieşie de sub tipar, şi au încercat să descifreze acasă, împreună cu prietenii şi familia, care sunt vacanţele perfecte. Alţii, deja echipaţi cu informaţii de pe site-urile agenţiilor de turism, au acaparat de la prima oră scaunele din faţa agenţilor de vânzare.

La ediţia de primăvară a TTR au participat peste 330 de companii din 15 ţări – Bulgaria, Chile, Congo, Croaţia, Grecia, Ungaria, Israel, Macedonia, Moldova, Palestina, Portugalia, România, Rusia, Spania şi Turcia. AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la începutul acestei luni a fost decizia grupului austriac de a pune sub......
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China "sunt parteneri, nu adversari" ...
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale ...
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...