„Actele sunt pregătite. Săptămâna aceasta vom semna contractele pentru Pasajul Berceni şi pentru lotul 2 Autostrada de Centură Bucureşti Sud”, a spus pentru Economica.net Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
Semnarea contractului pentru Pasajul Berceni a fost anunţată luna aceasta şi pe pagina de Facebook a asociaţiei de locatari din zonă. Lucrările efective de construcţie la acest pasaj sunt programate să înceapă în martie anul viitor, acesta urmând să fie al treilea giratoriu suspendat din România, după cele de lângă Ploieşti şi Domneşti.
CNAIR a anunţat pe 8 mai anul trecut rezultatul procedurii de atribuire a contractului Proiectare și execuție „Lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului Bucureşti Sud între A2 km 23+600 și A1 km 55+520” Lot 2 – Amenajare nod rutier CB – DJ401 (Berceni) km 33+190 – km 35+600″
Durata contractului este de 150 luni începând de la data atribuirii contractului, din care 6 luni proiectare, 24 luni execuţie şi 120 luni perioada de notificare a defecţiunilor (garanţie conform duratei ofertate în cadrul factorul de evaluare).
Tot pe 8 mai 2018, CNAIR a anunţat rezultatul procedurii de atribuire a contractului Proiectare și Execuție Autostrada de Centură București Sud lotul 2 (16,3 kilometri). Ofertantul desemnat câștigător este Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS, având preţul de 750,85 milioane de lei, fără TVA (160 milioane de euro).
Acest lot face parte din cele trei loturi ale viitoarei Autostrăzi de Centură Sud a Municipiului București, scoase la licitaţie în 2017. Acestea vor avea o lungime însumată de aproximativ 52 de km și după ce vor fi finalizate vor face face legătura între A1 și A2.
În valoare de aproximativ 580 de milioane de euro, întregul proiect al A0 Sud va permite descongestionarea circulației în zona de sud a Bucureștiului și va asigura traficul rutier de tranzit pe segmentul românesc al coridorul 4 Pan- European.
Proiectarea fiecărui lot al acestui Autostrăzii de Centură Sud a Municipiului București va dura 12 luni, iar execuția 30 de luni, după atribuirea contractelor.
Acest proiect, similar soluțiilor aplicate în zona marilor metropole europene, face parte din Master Planul General de Transport și urmează să fie finanțat prin POIM 2014-2020.