E-Distribuţie Muntenia a finalizat la începutul acestui an proiectul privind înlocuirea completă a liniei electrice subterane de înaltă tensiune (110 kV) care asigură conexiunea între stațiile de transformare București Nord și București Centru, ambele aparținând E-Distribuție Muntenia, arată compania.
Capacitatea de transport a liniei a fost majorată de peste 2 ori, de la 76 MVA (Mega Volt Amper) la 180 MVA, îmbunătățind siguranța în funcționare a rețelei de distribuție precum și capacitatea de racordare a viitorilor noi clienți din zona centrală și de nord a Capitalei.
Linia are o lungime de 3,1 km, iar investiția s-a ridicat la 6,55 milioane lei.
De asemenea, E-Distribuție Muntenia a pus în funcțiune anul trecut o linie electrică subterană de 110kV complet nouă între stația de transformare Fundeni (aparținând operatorului de transport) și stația București Nord.
Această nouă linie, în lungime de 10,27 kilometri, asigură o conexiune deosebit de importantă între zona de Sud și zona de Est a Municipiului București, ce permite alimentarea rapidă a consumatorilor din cele două zone ale rețelei de distribuție, în cazul unor eventuale indisponibilități în instalațiile operatorului de transport.
Investiția s-a ridicat la 17,8 milioane de lei și a presupus inclusiv finanțarea lucrărilor de construcție a celulelor de 110 kV pentru racordul la bara de înaltă tensiune în stația menționată a operatorului de transport.
Stațiile de transformare București Nord și București Centru asigură împreună alimentarea cu energie electrică a circa 105.000 clienți, atât rezidențiali cât și instituții centrale și locale ale statului român (ministere, primării, spitale) și reprezentanțe diplomatice.
Proiectele fac parte dintr-un plan amplu de investiții derulat de companiile E-Distribuție în România pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite clienților, prin modernizarea și retehnologizarea staţiilor electrice, a rețelei electrice de distribuție și implementarea standardelor de mediu ale grupului Enel.
În planul de investiții în linii de înaltă tensiune din Capitală sunt cuprinse în perioada 2019 – 2021 lucrări în valoare de 50 de milioane lei pentru proiecte de înlocuire a liniilor și mărirea capacității de transport. Astfel, E-Distribuție Muntenia va continua în perioada următoare investițiile în liniile electrice subterane de înaltă tensiune (110 kV) Nord-Grozăvești, Grozăvești-Răzoare, Fundeni-Pipera (circuitul 2), Răzoare –Militari și Militari-Grozăvești. Traseele acestor linii însumează circa 23 km.
“Datorită investițiilor realizate în modernizarea rețelelor, cele trei companii E-Distribuție din zonele Muntenia Sud, Banat și Dobrogea sunt lideri de mai mulți ani în topul operatorilor de distribuție de electricitate din România. Conform celor mai recente rapoarte oficiale ale ANRE, pentru anul 2017, indicele SAIDI pentru E-Distribuție Muntenia a fost de 145 minute, cel mai performant din țară, media națională înregistrată fiind de 283,9 minute. E-Distribuție Dobrogea și Banat au avut, de asemenea, performanțe sub media națională, cu indicele SAIDI de 185 minute, respectiv 259 minute”, spune Enel.
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți.
Grupul Enel activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 89 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unități de producție cu o capacitate instalată de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Australia.