Netcity interpretează în folosul propriu anumite prevederi din contractul cu Primăria Capitalei – asociaţie

Netcity Telecom are o poziţie monopolistă pe piaţa accesului la infrastructura subterană şi interpretează în folosul propriu anumite prevederi din contractul de concesiune semnat cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti, impunând condiţii tehnico-economice dure mediului de afaceri, obligat să se conformeze sub ameninţarea desfiinţării imediate a reţelelor existente, susţin reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor din România (ANISP). 
Economica.net - joi, 28 feb. 2019, 12:21
Netcity interpretează în folosul propriu anumite prevederi din contractul cu Primăria Capitalei - asociaţie

„Decizia ANCOM 40/2019 este un act foarte important pentru dezvoltarea sectorului comunicaţiilor în Bucureşti şi în ţară. Înainte de adoptarea deciziei ANCOM 40/2019, dezvoltarea reţelelor de comunicaţii prin fibră optică era frânată de practicarea unor tarife de acces exagerate de către compania de proiect ‘Netcity Telecom’. Având o poziţie monopolistă pe piaţa accesului la infrastructura subterană şi interpretând în folosul propriu anumite prevederi din contractul de concesiune semnat cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti, compania de proiect Netcity Telecom a impus condiţii tehnico-economice dure mediului de afaceri, obligat să se conformeze sub ameninţarea desfiinţării imediate a reţelelor existente. Ca urmare, o bună parte dintre operatorii alternativi a dispărut, iar dezvoltarea reţelelor a încetinit. Restrângerea concurenţei în orice sector duce la tarife mai mari aplicabile utilizatorilor finali şi la servicii de calitate mai slabă”, se menţionează într-un comunicat al ANISP transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, prin condiţiile impuse de către compania Netcity Telecom, sunt puse în pericol politici guvernamentale precum digitalizarea României, trecerea la 5G sau telemedicina, „prin permiterea apariţiei unor monopoluri sau oligopoluri nereglementate”.

„Chiar şi unele direcţii declarate a fi prioritare în politicile guvernamentale (digitalizarea României, trecerea la 5G, IoT, telemedicina etc) sunt puse în pericol prin permiterea apariţiei unor monopoluri/oligopoluri nereglementate. Pentru a pune în valoare tehnologia 5G trebuie construite staţii de bază dese şi având backhaul pe fibră optică. Un cost prohibitiv al instalării fibrei optice anulează avantajele 5G. Având în vedere raţiuni precum cele de mai sus, Legea 159/2016, care transpune în România o directivă europeană privind reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii, era strict necesară, iar necesitatea acesteia se manifesta de mulţi ani. Legea 159/2016, la rândul ei, a impus ANCOM (…) să ia măsuri de reglementare în situaţii precum cea a proiectului Netcity”, notează asociaţia profesională.

În plus, comunitatea furnizorilor de servicii de comunicaţii, grupaţi în ANISP, consideră că decizia ANCOM 40/2019 este un pas important în direcţia corectă, din toate punctele de vedere relevante (din raţiuni de dezvoltare a sectorului strategic al comunicaţiilor electronice, din raţiuni economice, sociale, legale).

„Ssolicităm Primăriei Municipiului Bucureşti să nu privească această decizie doar din perspectiva îngustă a scăderii (oricum nu foarte semnificative, dacă va exista) a unei redevenţe, să renunţe la acţiunea în instanţă demarată împotriva deciziei ANCOM (…), să sprijine dezvoltarea sectorului – care va aduce mult mai multe beneficii locuitorilor municipiului Bucureşti, atât direct (prin serviciile oferite), cât şi indirect (prin taxele şi impozitele plătite de companiile care se vor putea dezvolta, odată frânele monopoliste eliminate prin reglementarea ANCOM). Nu credem că există şanse de reuşită în instanţă pentru acţiunea PMB, întrucât argumentele invocate împotriva deciziei ANCOM (…) nu se susţin; o renunţare la acţiune înseamnă timp şi fonduri câştigate. Nu în ultimul rând, ANISP îşi exprimă sprijinul pentru dezvoltarea infrastructurii subterane municipale (Netcity), dar în condiţiile respectării Legii 159/2016 şi a condiţiilor legal impuse de arbitrul pieţei – ANCOM”, precizează sursa citată.

La începutul lunii decembrie 2018, ANCOM anunţa că tarifele care pot fi percepute operatorilor de reţele de comunicaţii electronice pentru exercitarea dreptului de acces pe o proprietate publică administrată de autorităţile administraţiei publice centrale sau locale au intrat în vigoare, odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Documentul prevede, printre altele, că tariful pentru exercitarea dreptului de acces la elemente de infrastructură (antene, cabinete, camere tehnice, camere de tragere, conducte, staţii de bază, stâlpi, piloni, turnuri, alte echipamente şi infrastructuri fizice suport), precum şi pentru cablurile şi cutiile pentru care se exercită un alt tip de acces decât cel prevăzut în anexa deciziei nu poate depăşi valoarea de zero lei. Totodată, decizia stabileşte tarifele maxime pozitive pentru 48 de tipuri de acces.

ANCOM precizează că, până la data de 27 ianuarie 2019, pentru imobilele proprietate publică unde au fost realizate lucrări de acces pe proprietăţi, entităţile vizate urmează să publice, modifice sau completeze condiţiile în care se realizează dreptul de acces (inclusiv tarifele maxime) la imobile proprietate publică, precum şi documentele pe care solicitantul trebuie să le prezinte în vederea dovedirii îndeplinirii acestor condiţii.

În replică, reprezentanţii companiei Netcity Telecom precizau, la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, într-un comunicat de presă, că investiţiile private în infrastructură, bugetul local şi confortul populaţiei pot fi afectate de noua decizie a ANCOM de reducere a tarifelor serviciilor de acces pentru operatorii de telecomunicaţii la reţeaua metropolitană pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, sub nivelul tarifelor reglementate prin contractul de concesiune.

În viziunea oficialilor companiei, reglementarea Autorităţii de reglementare „reprezintă o intervenţie severă, neadaptată, de natură a afecta investiţiile în infrastructură, bugetul local şi bunăstarea şi confortul cetăţenilor”.

Netcity Telecom a fost fondată în anul 2007 pentru construcţia şi operarea reţelei metropolitane pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti „Netcity’, cu scopul de a facilita mutarea cablurilor aeriene în subteran.

Societatea face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii, alături de Electrogrup SA, Direct One SA, Nova Power & Gas SRL, precum şi WESEE SRL, reunit sub umbrelă holdingului E-INFRA.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...