Obligaţiunile vor fi emise în două tranșe, cu scadența până în martie 2021 și martie 2022 şi vor ajuta grupul să plătească achiziţia activelor Liberty Global din Germania, Cehia, Ungaria şi Romania.
Vodafone a anunţat, de asemenea, că intenţionează să răscumpere acţiunile pentru a diminua diluția și a finanța achiziția prin emiterea de titluri hibride.
Spre deosebire de obligațiunile corporative, obligațiunile hibride combină datoriile și capitalurile proprii într-o singură garanție și sunt clasificate parțial ca titluri de participare de către agențiile de rating.
Acest lucru îi permite Vodafone să-și mențină ratingul de credit, şi să strângă în același timp fondurile necesare pentru imensa achiziţie.
„Orice decizie de răscumparare a acţiunilor va fi luată independent de conversia obligaţiunilor şi va depinde de condiţiile de piaţă şi de poziţia financiară şi perspectivele Vodafone la momentul respectiv”, au spus oficialii Vodafone la Londra.
În urmă cu aproape un an de zile, Vodafone a acceptat să cumpere Liberty Global cu 18 miliarde de euro, pentru a-și extinde serviciile mobile, TV și în bandă largă. Tranzacţia ar urma să facă din Vodafone cel mai mare furnizor de servicii broadband, cablu şi telefonie mobilă din Europa cu 54 de milioane de consumatori şi o acoperire de 110 milioane case şi companii.
Acordul încă mai are nevoie de aprobarea autorităților europene din domeniul concurenței şi este așteptat să se finalizeze la mijlocul acestui an.
În Cehia, Ungaria şi România, Vodafone este activ în principal ca operator de telefonie mobilă în timp ce Liberty Global oferă servicii de telecomunicaţii fixe. În Germania, Vodafone şi Liberty Global operează reţele de cablu coaxial, reţele care acoperă diferite zone şi regiuni. În plus, Vodafone este activ şi în zonele unde Liberty Global oferă servicii de cablu via reţeaua DSL a rivalului Deutsche Telekom.
În România, achiziţia operaţiunilor Liberty Global de către Vodafone va crea o companie cu o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale. Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare reţea de cablu din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total). Compania creată în urma achiziţiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă şi de telefonie fixă, precum şi servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienţi mobili ai Vodafone România şi pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România.