Mai multe nave de război iraniene au intrat în Marea Mediterană

Nave de război iraniene au intrat sâmbătă în Marea Mediterană după ce au trecut prin canalul Suez, a anunţat comandantul-şef al marinei, amiralul Habibollah Sayyari, citat de agenţia oficială IRNA, în timp ce tensiunile cu Israelul sunt la cel mai înalt nivel din cauza crizei nucleare şi a recentelor atacuri antiisraeliene din India şi Thailanda, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 18 feb. 2012, 09:50

Statul evreu a anunţat că va supraveghea „îndeaproape” această operaţiune, cea de-a doua de acest tip de la Revoluţia Islamică din 1979, ultima datând din februarie 2011.

Sayyari nu a oferit detalii despre numărul, natura sau misiunea navelor care participă la această operaţiune, limitându-se să afirme că aceasta vizează în special să „demonstreze puterea Republicii Islamice Iran”.

Navele în cauză ar putea fi distrugătorul Shahid Qandi şi nava de susţinere şi alimentare Kharg, despre care presa iraniană a anunţat la începutul lui februarie că a făcut o escală de mai multe zile în portul saudit Jeddah, de la Marea Roşie.

Cu ocazia primei misiuni iraniene în Marea Mediterană în februarie 2011, două nave – Kharg şi fregata Alvand – au mers în Siria pentru o escală în portul Lattakia, după care s-au întors în Marea Roşie şi Iran.

Această primă trecere a navelor de război iraniene prin canalul Suez din 1979 a provocat reacţii vehemente din partea Israelului, care le-a calificat drept „provocare” şi şi-a plasat marina în stare de alertă.

Statele Unite au lansat la rândul lor un avertisment navelor iraniene, cerându-le să se „conformeze legilor internaţionale şi să nu întreprindă nicio acţiune care ar putea compromite securitatea”.

„Urmărim îndeaproape deplasarea a două nave pentru a verifica dacă acestea se apropie de coastele israeliene”, a afirmat sâmbătă un oficial din cadrul Ministerului israelian de Externe, fără alte comentarii.

Noua misiune iraniană în Marea Mediterană are loc în timp ce relaţiile dintre Israel şi Iran sunt din ce în ce mai tensionate, din cauza crizei din jurul programului nuclear iranian şi a recentelor atentate antiisraeliene din India şi Thailanda, atribuite de statul evreu Teheranului.

Puterile occidentale şi Israelul suspectează Iranul că vrea să fabrice arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce acesta din urmă dezminte categoric.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...