Anunţul a venit după întâlnirile separate ale managementului celor două bănci, a afirmat o sursă apropiată dosarului.
„În contextul unor oportunităţi în creştere, boardul de conducere (management board) al Deutsche Bank a decis să evalueze opţiunile strategice”, a arătat banca într-o declaraţie potrivit căreia nu există nicio certitudine cu privire la o eventuală tranzacţie iar boardul se concentrează pe îmbunătăţirea profitabilităţii băncii.
Guvernul german a pledat pentru o fuziune având în vedere îngrijorările cu privire la „sănătatea” Deutsche, care se străduieşte să obţină profituri sustenabile de la criza financiară din 2008.
Guvernul, care deţine un pachet de peste 15% din capitalul Commerzbank în urma unui proces de salvare a băncii în urma crizei financiare (bailout), îşi doreşte un campion bancar naţional care să susţină o economie bazată pe export.
Berlinul îşi doreşte, de asemenea, să menţină în mâini germane profilul Commerzbank de bancă axată pe creditarea companiilor de dimensiuni medii, coloana vertebrală a economiei
„Vom evalua în mod serios o fuziune. Dar nu există nicio garanţie că va exista o tranzacţie în final”, a declarat o persoană care cunoaşte subiectul.
Deşi cele două bănci nu au comentat public discuţiile cu privire la fuziune, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a confirmat, lunea trecută, că există negocieri.
În cursul zilei de joi, consiliile de supraveghere ale celor două bănci vor avea şedinţele cu privire la planurile pe termen lung, au declarat pentru Reuters patru persoane care cunosc acest subiect.
O eventuală fuziune între cele două bănci ar crea o instituţie cu active de aproximativ 1,8 trilioane de euro, împrumuturi şi investiţii, şi o valoare de piaţă de aproximativ 25 miliarde de euro (28,3 miliarde de dolari), potrivit datelor de la închiderea şedinţei bursiere de vineri.
Noua instituţie va deţine o cincime din piaţa de retail banking din Germania şi va număra 140.000 de angajaţi la nivel mondial.
Sindicatul Verdi s-a opus puternic unei eventuale fuziuni între cele două bănci argumentând că grupul rezultat în urma unui astfel de demers ar fi o ţintă mai atractivă pentru o preluare ostilă din străinătate şi precizând, totodată, că cel puţin 10.000 de posturi se vor afla în pericol.
Cel mai mare grup bancar din Germania, Deutsche Bank, trece printr-o amplă reorganizare după trei ani consecutivi de pierderi, o retrogradare din partea Standard & Poor’s şi ratarea testelor de stres derulate de Rezerva Federală americană.
Totodată, Commerzbank este, în continuare, deţinută parţial de guvernul german, după ce a beneficiat de sprijinul financiar statului în timpul crizei financiare.