Teodorovici, despre amnistia fiscală: În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern

Amnistia fiscală va fi discutată în aprilie în Guvern şi această propunere va fi bine primită de mediul de afaceri, a declarat marţi seara, la postul public de televiziune, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Economica.net - mie, 20 mart. 2019, 05:54
Teodorovici, despre amnistia fiscală: În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern

„Amnistia fiscală vine. Curând. Cei care ne urmăresc să nu creadă că pot să nu plătească la stat. Nu, e pentru trecut. Pentru companiile publice şi cele private. Această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri. (..) În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern. Luna viitoare. (…) La o companie de stat asta este singura, unica şansă să poţi să o readuci în economic ca un actor activ”, a spus Teodorovici.

El a precizat că sunt mai multe variante de eşalonare şi aceasta trebuie făcută într-o perioadă care să permită firmei să facă businessul pentru care a fost înfiinţată să-şi poată plăti obligaţiile faţă de terţi şi, într-un final, să dea şi statului o părticică din datoria pe care are să o dea, din principalul care rămâne.

„Şi asta să fie o perioadă atât de lungă cât să permită un astfel de comportament activ în piaţă. (…) Mai sunt lucruri care sunt vorbite deja cu mediul de afaceri. Nu vor fi luate fără să fie o discuţie în prealabil cu mediul de afaceri. Singurul caz a fost OUG 114”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare PSD-ALDE. Măsura a apărut în public şi anul trecut, doar să fie ulterior nuanţată şi apoi abandonată.

Iată ce a declarat ministrul de Finanţe la sfârşitul lunii februarie:

„Pregătim un pachet de măsuri pentru sporirea finanţării mediului privat. Vorbesc de o amnistie fiscală, curăţarea capitalului negativ din economie, finanţarea mai bună a mediului privat de către bănci. Vom avea azi o discuţie pe această temă cu Asociaţia Română a Băncilor. Sunt masuri pe care mediul privat le va primi cu mare deschidere”, a declarat Eugen Teodorovici.

Discuţia despre amnistia fiscală este una mai veche. Guvernul a mai vet cu o astfel de propunere, după care a nuanţat-o, pentru ca, în cele din urmă, să renunţe la ea.

Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare al PSD – ALDE. În vara anului trecut, strategul economic al coaliţiei, Darius Vâlcov, aducea în prim plan această idee din program şi preciza că include ştergerea datoriilor unor companii, el susţinând că astfel de lucruri „se fac, nu se discută. Mai spunea că amnistia fiscală s-ar fi putut aplica atât persoanelor fizice, cât și juridice, cu datorii la data de 31 decembrie 2017, aceasta fiind una dintre ideile luate în calcul de Ministerul Finanțelor Publice

În septembrie, anul trecut, Teodorovici preciza că guvernul are în plan o amnistie pentru datoriile fiscale ale companiilor de stat.

„Vorbim de companii româneşti, de zeci de mii de angajaţi ai acestor companii, care trebuie să aibă mai departe un loc de muncă şi să lucreze în piaţă, nimic altceva. Cine a dus mai departe discuţia către persoane fizice a făcut-o în mod greşit, cei care au datorii la stat să le plătească, pentru că altfel vor plăti penalităţi’, a afirmat demnitarul.

Cu doar o săptămână înainte, ministrul Teodorovici făcea o declaraţie în care vorbea despre persoanele fizice în contextul amnistiei fiscale.

„Şi persoanele fizice şi persoanele juridice intră în 100 de miliarde, 17 miliarde ar fi suma recuperabilă, iar 3 miliarde ar fi suma aferentă persoanelor fizice. Daca este favorabilă economiei noastre stăm la masă, propunem un mecanism foarte clar şi dacă totul e ok, luăm o astfel de decizie ca economia să aibă de câştigat”, spunea Teodorovici.

În prezentarea pachetului de măsuri fiscale prevăzut să apară luna viitoare, ministrul Teodorovici nu a făcut precizări, prezentând doar succint modificările de ordin fiscal avute în vedere în perioada imediat următoare.

Te-ar mai putea interesa și
Dan Popa, director regional Veeam:  Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să schimbăm România
Dan Popa, director regional Veeam: Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să ...
Industria IT românească are un rol fundamental de a transforma societatea și economia României cu ajutorul fondurilor de 28 de miliarde de euro disponibile prin PNRR, este de părere Dan Popa,......
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora ...
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...