Investitorii Danske Bank au dat în judecată banca solicitând despăgubiri în valoare de 475 milioane de dolari

Mai multi investitori internationali au dat în judecata Danske Bank, cea mai mare banca din Danemarca, solicitând despagubiri în valoare de 475 milioane de dolari pentru pierderile suferite din cauza scandalului de spalare de bani vizând tranzactii suspecte în valoare de 200 miliarde de euro care au trecut prin banca daneza, informeaza Reuters si AFP.
Economica.net - joi, 21 mart. 2019, 06:48
Investitorii Danske Bank au dat în judecată banca solicitând despăgubiri în valoare de 475 milioane de dolari

Valoarea actiunilor Danske Bank s-a redus la jumatate pe parcusul anului 2018 dupa izbucnirea scandalului privind spalarea de bani, scandal care a dus la înlocuirea directorului general si a presedintelui bancii. În prezent, Danske Bank face obiectul mai multor anchete judiciare.

„O coalitie internationala de fonduri publice de pensii, agentii guvernamentale si manageri de fonduri au depus o plângere împotriva Danske Bank”, a informat într-un comunicat cabinetul de avocati Grant & Eisenhofer, care îi reprezinta pe reclamanti, 169 de organizatii din 19 tari.

Plângerea formulata de cabinetul de avocatura îi acuza pe directorii Danske Bank ca au ascuns situatia reala a grupului.

În luna septembrie 2018, Danske Bank a recunoscut ca o mare parte din cei aproximativ 200 miliarde de euro care au trecut prin subsidiara sa din Estonia între anii 2007 si 2015 pot fi considerate ca având o origine suspecta. Anchetele derulate între timp au descoperit ca o mare parte din aceste sume aveau o provenienta îndoielnica, în principal ruseasca.

„Nimeni nu s-ar fi asteptat ca o banca europeana de elita, precum Danske Bank, sa fie implicata într-o spalare de bani, cu atât mai putin de o asemenea amploare”, a declarat unul din avocatii investitorilor, Olav Haazen.

Investitorii solicita despagubiri în valoare de 475 milioane de dolari, a informat cabinetul de avocatura Grant & Eisenhofer.

Danske Bank si patru dintre fostii sai directori fac deja obiectul unei plângeri depuse în luna ianuarie la New York de un fond de pensii american. Acesta din urma acuza banca daneza ca i-a înselat pe investitori prin umflarea în mod artificial a pretului actiunilor sale la bursa si ascunderea practicilor de spalare de bani. De asemenea, tranzactiile suspecte ale Danske Bank sunt investigate de autoritatile din Danemarca, Estonia, Franta, Marea Britanie si SUA, unde Departamentul american al Justitiei a demarat o procedura penala împotriva Danske Bank.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...