Acordul CETA a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români – ministrul pentru Mediul de Afaceri

Acordul dintre Uniunea Europeană şi Canada, CETA, a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români şi la deschiderea pieţei de servicii canadiene pentru companiile româneşti, potrivit ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea.
Economica.net - mie, 27 mart. 2019, 07:42
Acordul CETA a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români - ministrul pentru Mediul de Afaceri

Acesta s-a întâlnit marţi cu Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România, şi cu Stephane Dion, ambasadorul Canadei în Germania, trimis special al premierului canadian Justin Trudeau în Europa.

„Cu această ocazie demnitarul român a apreciat excelentele relaţii bilaterale dintre România şi Canada. Dimensiunea economică a colaborării dintre cele două state joacă un rol foarte important, iar îmbunătăţirea şi menţinerea unui dialog continuu va stimula evoluţia relaţiilor româno-canadiene”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) remis AGERPRES.

Conform sursei citate, ministrul Oprea a apreciat avantajele oferite mediului de afaceri de Acordul economic şi comercial cuprinzător dintre UE şi Canada (CETA), care a adus deja o creştere a exporturilor comunitare în Canada, precum şi noi oportunităţi de afaceri pentru companiile din UE cu accent pe zona IMM-urilor.

„CETA a dus la eliminarea a 98% din taxele vamale pentru exportatorii şi importatorii români, deschiderea pieţei de servicii canadiene pentru companiile româneşti, oportunitatea participării acestora la licitaţii pentru contractele publice în Canada, protejarea creativităţii şi cercetării româneşti, încurajarea investiţiilor între România şi Canada, facilitarea accesului românilor cu calificări înalte pe piaţa canadiană”, a spus Ştefan-Radu Oprea.

Totodată, ministrul a vorbit şi despre priorităţile României pe perioada Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene în domeniul comercial. A evidenţiat modernizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi SUA, avansarea şi încheierea negocierilor comerciale cu state terţe (în special cu parteneri strategici precum Mercosur, Mexic, Australia, Noua Zeelandă, Vietnam etc.), dar şi aspecte comerciale privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

„Diplomaţii canadieni l-au felicitat pe oficialul român pentru eficienţa şi profesionalismul cu care România îşi exercită mandatul la Preşedinţia rotativă la Consiliul UE, manifestându-şi sprijinul pentru obţinerea statutului de membru OCDE pentru România”, se mai arată în comunicat.

CETA este cel mai ambiţios acord comercial între UE şi Canada care reduce taxele şi facilitează exportul de bunuri şi servicii, acord de care beneficiază persoane şi întreprinderi atât în UE, cât şi în Canada.

Peste 300 de companii româneşti exportă în Canada, multe dintre acestea fiind întreprinderi mici şi mijlocii. Canada este cel de-al treilea partener din afara UE, pentru servicii de comerţ.

Relaţiile economice şi comerciale ale României cu Canada au la bază interese în exportul de produse precum: bare de oţel, maşini şi echipamente electrice, tricotaje, articole din cauciuc, mobilă, vinuri şi băuturi alcoolice, produse alimentare bio, echipamente şi subansambluri pentru industria aeronautică, construcţii şi reparaţii navale, produse specifice IT, utilaje petroliere şi piese de schimb, componente de turbine hidraulice, dar şi articole de ceramică şi porţelan, produse din sticlă, încălţăminte, îmbrăcăminte şi produse farmaceutice.

Principalele categorii de produse importate de România din Canada sunt produsele minerale, aeronavele, maşini şi aparate, echipamente electrice şi produse ale industriei chimice.

Domeniu prioritar pentru dezvoltarea cooperării economice bilaterale este industria energetică, unde există propunerea companiei canadiene Hydro-Quebec de a investi în domeniul producţiei şi reţelei de transport de energie electrică din România. Prioritare sunt şi industria aeronautică, industria navală – cu furnizarea de echipamente, componente şi piese de schimb, industria textilă, industria lemnului şi cea alimentară.

Te-ar mai putea interesa și
Trump susține că Israelul ar trebui să atace instalațiile nucleare iraniene
Trump susține că Israelul ar trebui să atace instalațiile nucleare iraniene
Donald Trump a afirmat vineri că Israelul ar trebui să "lovească" instalaţiile nucleare ale Iranului, scrie AFP, citată de Agerpres....
Armata SUA a lovit vineri 15 obiective ale rebelilor houthi din Yemen
Armata SUA a lovit vineri 15 obiective ale rebelilor houthi din Yemen
Statele Unite au lovit vineri 15 obiective ale rebelilor houthi în Yemen, a anunţat Comandamentul militar american pentru ...
Londra anunță investiții de aproape 22 de miliarde de lire sterline în proiecte de captare a carbonului
Londra anunță investiții de aproape 22 de miliarde de lire sterline în proiecte de captare a carbonului
Guvernul britanic a anunțat vineri o investiţie de aproape 22 de miliarde de lire sterline pe o perioadă de 25 de ani ...
17 state europene cer Comisiei Europene reguli noi pentru facilitarea returnării migranților ilegali
17 state europene cer Comisiei Europene reguli noi pentru facilitarea returnării migranților ilegali
Un număr de 17 state europene au cerut vineri Comisiei Europene reguli care să înlesnească returnarea migranţilor ilegali ...