Activitatea de pe piaţa IPO globală încetineşte, dar urmează să se intensifice în trimestrul al II-lea al anului 2019 ( raport EY )

Activitatea IPO (oferte publice iniţiale) globală a scăzut în primul trimestru din 2019, pe fondul permanentelor incertitudini geopolitice şi comerciale, la o valoare de 13,1 miliarde de dolari, marcând o scădere cu 41% a volumului tranzacţiilor şi cu 74% a valorii subscrierilor, însă se aşteaptă o creştere a activităţii de tranzacţionare în al doilea trimestru, odată cu dispersarea incertitudinilor, conform raportului trimestrial al EY, Global IPO trends: Q1 2019.
Economica.net - mie, 27 mart. 2019, 19:11
Activitatea de pe piaţa IPO globală încetineşte, dar urmează să se intensifice în trimestrul al II-lea al anului 2019 ( raport EY )

Tehnologia, sănătatea şi industria au fost cele mai active sectoare în T1 din 2019.

„În pofida performanţelor pozitive ale principalilor indici bursieri şi a unei scăderi a volatilităţii pe multe pieţe, incertitudinile geopolitice şi disputele comerciale actuale continuă să tempereze entuziasmul investitorilor. Drept urmare, numărul ofertelor publice iniţiale (IPO) din primele trei luni ale anului 2019 a scăzut la 199 la nivel global, înregistrând o valoare de 13,1 miliarde de dolari, marcând o scădere de 41% a volumului tranzacţiilor şi de 74% a valorii subscrierilor”, potrivit documentului.

Sectorul tehnologiei, al sănătăţii şi cel industrial au fost cele mai prolifice, ofertele publice iniţiale din primul trimestru al anului 2019 cumulând 101 IPO-uri (51% din numărul de tranzacţii IPO globale), în valoare totală de 5,4 miliarde de dolari (42% din valoarea capitalului atras la nivel global). După valoarea capitalului atras, tehnologia se clasează pe primul loc, cu subscrieri în valoare de 2,1 miliarde de dolari (16% din valoarea capitalului atras la nivel global), relevă datele raportului.

„Ceaţa densă a tensiunilor geopolitice curente, disputele comerciale dintre SUA, Europa şi China, precum şi incertitudinea modului în care va ieşi Regatul Unit din Uniunea Europeană au încetinit astfel activitatea IPO în toate regiunile. În al II-lea trimestru al anului e nevoie de o singură megatranzacţie IPO sau de un ‘unicorn’ din ofertele publice iniţiale aflate în aşteptare pentru ca ceaţa incertitudinii să se disperseze şi ca pieţele IPO globale să îşi revină spre a doua jumătate a anului 2019”, a declarat Martin Steinbach, coordonator EY Global and EY EMEIA IPO.

În ceea ce priveşte regiunea EMEIA, aici activitatea IPO este încetinită de incertitudinile generate de Brexit. În această regiune, volumul şi valoarea tranzacţiilor au scăzut substanţial faţă de trimestrul I 2018, bursele din această regiune înregistrând doar 42 de tranzacţii IPO, cu o valoare totală de 1,4 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2019.

Dar, deşi trimestrul I 2019 a fost unul cu o activitate extraordinar de slabă, acele tranzacţii IPO din regiunea EMEIA care au fost lansate pe pieţele principale au înregistrat randamente în prima zi de 4% şi randamente curente de aproximativ 46%, ceea ce a conferit o atitudine pozitivă investitorilor IPO.

În Europa şi în Regatul Unit, incertitudinea generată de Brexit a continuat să afecteze negativ pieţele IPO, iar riscul unui ritm de creştere lent al economiilor europene a făcut ca numai 23 de companii să lanseze oferte publice, cu o valoare totală de 400 de milioane de dolari.

Cele mai mari tranzacţii IPO din EMEIA în trimestrul I 2019 au avut loc pe Bursa Naţională a Indiei, reprezentând 94% din subscrierile totale din India şi 66% din valoarea totală a tranzacţiilor IPO din această regiune în primul trimestru al anului curent. Cu toate acestea, o criză de lichidităţi în rândul creditorilor nebancari a provocat o corecţie a bursei indiene în trimestrul IV al anului 2018, ceea ce a continuat să afecteze activitatea IPO în primul trimestru al acestui an.

Activitatea IPO transfrontalieră s-a menţinut la nivelurile din 2018, reprezentând 9% din activitatea IPO a companiilor din EMEIA în trimestrul I al anului 2019.

La rândul lor, pieţele IPO americane au fost mai liniştite, pe fondul blocării activităţii Guvernului SUA. Activitatea IPO pe pieţele americane a scăzut abrupt în trimestrul I, valoarea subscrierilor diminuându-se cu 83%, la 3,3 miliarde de dolari, iar volumul tranzacţiilor s-a redus cu 44%, la 31 de IPO-uri, în comparaţie cu primul trimestru din 2018.

În SUA au avut loc 65% dintre tranzacţiile IPO de pe pieţele americane (20), care au reprezentat 92% din valoarea subscrierilor (3 miliarde de dolari). Cu toate acestea, în Statele Unite, volatilitatea pieţelor a făcut ca emitenţii străini să decidă să îşi amâne listările. Doar patru tranzacţii IPO internaţionale au fost listate în SUA în primul trimestru al acestui an, fa?ă de 15 companii listate în perioada similară a anului precedent.

NASDAQ s-a clasat pe locul al doilea în clasamentul mondial al burselor în funcţie de valoarea subscrierilor în trimestrul I al anului 2019, care au însumat 2,5 miliarde de dolari sau 19,1% din subscrierile globale, în timp ce bursa canadiană Toronto Main Market and Venture Exchange a înregistrat 5 tranzacţii IPO, cu o valoare totală de 188 milioane de dolari, în timp ce în Chile s-a înregistrat o tranzacţie IPO imobiliară în valoare de 68 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Vom plăti o nouă taxă de carbon pe orice produs? Comisia Europeană studiază extinderea mecanismului CBAM și la bunurile de consum de import
Vom plăti o nouă taxă de carbon pe orice produs? Comisia Europeană studiază extinderea mecanismului CBAM și la bunurile ...
Comisia Europeană a deschis un sondaj în rândul părților interesate cu privire la o posibilă extindere a domeniului de aplicare al CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, sistemul de taxare a......
Teilor Holding va emite două serii de obligațiuni, una în lei și una în euro, cu o valabilitate de cinci ani
Teilor Holding va emite două serii de obligațiuni, una în lei și una în euro, cu o valabilitate de cinci ani
Conducerea Teilor Holding S.A. informează investitorii de la Bursa de Valori București în legatură cu decizia consiliului ...
Patronii AC Milan dezmint informația că ar vrea să vândă o parte din clubul italian
Patronii AC Milan dezmint informația că ar vrea să vândă o parte din clubul italian
Compania americană de investiţii RedBird Capital a negat vineri relatările din cotidianul La Repubblica potrivit cărora ...
Burduja: Astăzi intrăm oficial în linie dreaptă cu noul program Electric UP, pentru care am alocat un buget minim de 450 de milioane de lei
Burduja: Astăzi intrăm oficial în linie dreaptă cu noul program Electric UP, pentru care am alocat un buget minim de ...
Noul program Electric UP a intrat vineri, oficial, în linie dreaptă, bugetul alocat fiind de minimum 450 de milioane de ...