Conform informaţiilor postate pe pagina de Facebook a ministerului, cei doi oficiali au căzut de acord în ceea ce priveşte revitalizarea Comitetului Economic româno-emiratez, precum şi asupra organizării unei serii de întâlniri care să reunească oameni de afaceri români şi emiratezi, pentru crearea de parteneriate concrete.
„Mi-am dorit foarte mult să avem această întâlnire, pentru că preţuiesc foarte mult Emiratele Arabe Unite şi pentru că doresc să reuşim să dezvoltăm această relaţie bilaterală în beneficiul ambelor ţări. Îi asigur pe investitorii emiratezi de întreaga mea deschidere şi de sprijinul meu”, a declarat Niculae Bădălău.
Valoarea exporturilor româneşti în Emiratele Arabe Unite a fost anul trecut de 240,7 milioane euro, în scădere cu 15,3% faţă de 2017, iar cea a importurilor de 60,4 milioane de euro, în creştere cu 29%, rezultând astfel un excedent în favoarea României de 180,3 milioane euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
În februarie 2019, în România erau înregistrate 393 societăţi cu participare străină la capital din EAU, valoarea capitalului subscris fiind, conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, de 34,703 milioane euro. Printre investitorii din EAU prezenţi în România se află DP World, acţionar unic al Constanţa South Container Terminal (CSCT) SRL, şi Al Dahra Agriculture, care a preluat compania Agricost Brăila. Al Dahra îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi comercializării cu amănuntul a florilor şi plantelor naturale, a materialului săditor pentru plante şi pomi, a îngrăşămintelor naturale şi a materialelor pentru reabilitarea terenurilor agricole etc.
Relaţiile diplomatice dintre România şi EAU au fost stabilite la 1 august 1989. Ambasada României la Abu Dhabi a fost deschisă în iunie 1990, iar în martie 1991 a fost acreditat primul ambasador rezident. EAU a deschis ambasada sa din Bucureşti în decembrie 2004, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.