„Un alt punct important de pe agenda şedinţei de astăzi este aprobarea memorandumului privind raportul asupra îndeplinirii prevederilor programului de guvernare în anul 2018. Este oglinda fidelă a rezultatelor muncii noastre de anul trecut. Astfel, în 2018, creşterea economică a României de 4,1% a fost printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, iar peste jumătate din aceasta a fost realizată de trei ramuri – industria, agricultura şi IT-ul. Totodată, anul trecut s-a depăşit pragul de 200 milioane de euro Produs Intern Brut realizat în România”, a spus Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.
Ea a susţinut că, în concordanţă cu prevederile asumate prin programul de guvernare, măsurile aprobate de Guvern au adus beneficii pentru toate categoriile de vârstă.
„În continuarea politicilor de susţinere a unei forţe de muncă remunerate corect şi adaptate la cerinţele pieţei, începând cu 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a stabilit la 2.080 lei lunar, în creştere cu 18% faţă de 2018. Pentru personalul încadrat pe funcţii, pentru care se prevede nivelul de studii superioare cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, de la 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a majorat de la 2.080 lei la 2.350 lei. Asigurăm şi vom asigura în continuare o viaţă decentă pentru pensionari. În acest sens, am majorat valoarea punctului de pensie, începând cu 1 iulie 2018, la 1.100 lei, iar, începând cu 1 septembrie 2019, acesta va creşte cu 15% la 1.265 de lei. De asemenea, am crescut indemnizaţia socială minim garantată de la 520 lei la 640 de lei, începând cu 1 iulie 2018, iar de la 1 septembrie 2019, aceasta va creşte cu 10%, la valoarea de 704 lei. Totodată, suntem conştienţi că, investind în copii, investim în viitor, am promovat mecanisme de sprijinire a părinţilor şi de asigurare a unui echilibru între viaţa de familie şi cea profesională prin majorarea stimulentului de inserţie la 650 de lei şi a indemnizaţiei minime de creştere a copilului la 1.250 de lei, începând cu ianuarie 2018”, a menţionat Viorica Dăncilă.
Premierul a precizat că perioada 2018 – 2020 va fi dedicată investiţiilor, atât celor finanţate din buget sau prin accelerarea absorbţiei de fonduri europene, cât şi prin stimularea investiţiilor private.
„Stimularea investiţiilor cu impact major în economie a inclus finanţarea a 41 de proiecte de investiţii în valoare de 4,2 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei reprezintă cererea de ajutor de stat care este de 2,5 ori peste plafon. Guvernul pe care îl conduc, prin specialiştii săi, prin eficienţă şi profesionalism, a atins o rată de absorbţie de 26% din fondurile europene. Pentru mediul privat, mai ales pentru sprijinirea tinerilor antreprenori, s-a acordat o importanţă deosebită programului Start-Up Nation. Pe parcursul anului 2018, au fost înscrişi aproximativ 19.300 de aplicanţi, s-au semnat iniţial 8.477 contracte şi un număr de 8.100 contracte sunt active”, a menţionat Viorica Dăncilă.
În ceea ce priveşte Educaţia, ea a subliniat că Guvernul a continuat susţinerea personalului didactic, prin creşterea cu 25% a salariilor profesorilor de la 1 martie 2018.
De asemenea, premierul a afirmat că pentru Sănătate cea mai importantă măsură asumată a fost majorarea semnificativă a salariilor medicilor de la 1 martie 2018 – medici, asistenţi, şoferi de autosanitare şi ambulanţieri, „ajungând deja la ţintele propuse pentru anul 2022”.
„Guvernul a derulat ample programe de dotare, printre care se numără şi echipamentele dedicate Unităţilor de Terapie Intensivă şi centrelor mari din Unităţile de Primiri Urgenţe, precum şi lucrări de reabilitare pentru 19 maternităţi, patru dintre acestea – Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Braşov – fiind recepţionate în anul 2018 şi implicând o investiţie totală de 18 milioane de euro”, a precizat Viorica Dăncilă.
Premierul a arătat că, după aprobarea memorandumului, raportul asupra îndeplinirii prevederilor programului de guvernare în anul 2018 va fi public pe site-ul Guvernului şi cel al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.