Deneş: Barajul de acumulare de la Mihăileni trebuie finalizat până în anul 2022

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat vineri, cu ocazia unei vizite de lucru efectuată la barajul de acumulare din satul Mihăileni, că investiţia trebuie finalizată până în anul 2022, în contextul în care lucrările la acest obiectiv au început în urmă cu 32 de ani.
Economica.net - vin, 29 mart. 2019, 16:41
Deneş: Barajul de acumulare de la Mihăileni trebuie finalizat până în anul 2022

Ministrul a arătat că va fi stabilit un grafic de lucrări împreună cu constructorul, autorităţile locale şi Administraţia Bazinală de Ape (ABA) Crişuri – în calitate de beneficiar, urmând ca stadiul investiţiei să fie monitorizat, în permanenţă.

„Jocul de glezne s-a cam încheiat. Dacă constructorul nu va respecta graficul fizic de lucrări pe care îl va stabili cu beneficiarul, adică cu ABA Crişuri, cel pe care îl vom conveni împreună şi cu autoritatea publică locală, atunci vom analiza, conform legii şi vom face demersurile să reziliem contractul cu constructorul. Nu se poate ca, de peste 30 de ani, să avem o investiţie la care să prioritizăm lucrurile altfel decât e normal şi decât sunt paşii pe care trebuie să-i facem, în aşa fel încât să finalizăm această investiţie”, a spus ministrul Apelor.

El şi-a exprimat speranţa că graficul de lucrări stabilit împreună cu constructorul se va respecta, astfel încât termenul de finalizare să rămână anul 2022.

Ministrul Apelor a mai spus că anul acesta valoarea bugetului alocat pentru investiţiile de la barajul Mihăileni se ridică la peste 5 milioane de lei, de trei ori mai mult ca sumele repartizate prin bugetul de anul trecut.

„Cred că este relevantă comparaţia între cele două sume alocate: dacă în 2018 s-au alocat aproximativ 1,9 milioane de lei, în 2019 s-au alocat peste 5 milioane de lei. Cred că este elocventă dorinţa autorităţii de a finaliza această investiţie”, a arătat Deneş.

Conform datelor prezentate de constructorul barajului, valoarea actualizată a investiţiei de la Mihăileni se ridică la peste 162,84 de milioane lei, din care au fost efectuate lucrări de 93,31 de milioane de lei. Pentru finalizarea investiţiei constructorul a calculat un deviz în sumă de 69,5 milioane de lei.

Pe de altă parte, ministrul a admis că au putut exista situaţii de sincope legislative, subfinanţare sau de lipsă a finanţării.

La rândul său, deputatul Laurenţiu Nistor (PSD), prezent alături de oficialul guvernamental, şi-a exprimat speranţa că în toamna acestui an va fi dublată suma de bani alocată pentru barajul de la Mihăileni, amintind că este pentru prima dată când o hotărâre de guvern prevede ca termen de finalizare a investiţiei anul 2020.

„În decurs de 30 de ani am cam bătut pasul pe loc. Sperăm ca la următoarea rectificare de buget să dublăm suma de bani alocată pentru barajul de la Mihăileni, în aşa fel încât, în cei trei ani prevăzuţi de guvern, să terminăm lucrarea”, a spus Nistor.

Conform ministrului Deneş, în anul 2019 bugetul alocat Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru investiţii se ridică la 517 milioane de lei, cel mai mare din ultimii zece ani. La aceşti bani se adaugă 150 de milioane de lei pentru investiţii în sectorul silvic- drumuri forestiere şi regularizări de torenţi.

Lacul de acumulare de la Mihăileni are ca obiectiv principal asigurarea cu apă a municipiului Brad şi a comunelor din aval, preluarea viiturilor de pe versanţi şi protejarea comunităţilor locale împotriva inundaţiilor.

Lacul poate reţine un volum de apă de peste 10,3 milioane de metri cubi şi are o suprafaţă de 119 hectare. Înălţimea barajului lacului de acumulare este de 35 de metri, construcţia fiind realizată din balast, anrocamente şi beton.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...