Piaţa emisiilor de carbon din UE a scăzut cu 3,3% în 2018 datorită avansului energiilor regenerabile

Emisiile de gaze cu efect de seră reglementate de Sistemul European de Comercializare a Emisiilor (EU ETS) au scăzut cu 3,3% anul trecut, graţie avansului energiilor regenerabile, arată datele publicate luni de Comisia Europeană şi analizate de Refinitiv, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 01 apr. 2019, 13:27
Piaţa emisiilor de carbon din UE a scăzut cu 3,3% în 2018 datorită avansului energiilor regenerabile

Aproximativ 45% din producţia de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană este reglementată de Sistemul European de Comercializare a Emisiilor (EU ETS), principala politică a blocului comunitar pentru a răspunde la încălzirea globală prin perceperea unui cost pentru dreptul de a emite dioxid de carbon (CO2).

Analiza efectuată de Refinitiv arată că emisiile reglementate de Sistemul European de Comercializare a Emisiilor (EU ETS) s-au ridicat la 1,757 miliarde tone CO2 echivalent, în scădere cu 3,3% faţă de 2017. Această scădere se datorează în principal reducerii emisiilor de pe urma producţiei de electricitate, în condiţiile în care producţia de electricitate pe bază de cărbune a fost înlocuită de producţia pe bază de gaze naturale, cu emisii de CO2 reduse la jumătate, precum şi de energiile regenerabile.

„Creşterea rapidă a regenerabilelor în Europa continuă să scoată cărbunele din sectorul energiei electrice”, a declarat Yan Qin, analist la Refinitiv, potrivit Agerpres.

Emisiile de CO2 din sectorul producţiei de energie electrică şi încălzire au scăzut cu 6,4%, în timp ce emisiile din industrie s-au redus cu 1,5%. În schimb, emisiile de CO2 din sectorul aviaţiei au crescut cu 5,7% în 2018, în condiţiile în care au avut loc mai multe zboruri. În cadrul ETS, companiile aeriene sunt obligate să raporteze emisiile pentru toate zborurile care încep şi se încheie în interiorul Uniunii Europene.

Sistemul European de Comercializare a Emisiilor (EU ETS) limitează emisiile pentru aproximativ 12.000 de centrale electrice, uzine şi companii aeriene, obligându-le să cedeze un certificat de carbon pentru fiecare tonă de CO2 emisă anual până la finele lunii aprilie al anului următor.

Datele referitoare la emisiile de CO2 sunt urmărite cu atenţie de participanţii la schema ETS deoarece oferă un indiciu cu privire la balanţa dintre cerere şi ofertă. O scădere semnificativă a emisiilor este un semnal negativ pentru piaţa emisiilor deoarece înseamnă că firmele acoperite de ETS trebuie să cumpere mai puţine certificate.

Te-ar mai putea interesa și
Banco BPM respinge oferta nesolicitată de preluare făcută de UniCredit
Banco BPM respinge oferta nesolicitată de preluare făcută de UniCredit
Banco BPM SpA a respins marţi oferta nesolicitată de preluare a UniCredit SpA, spunând că oferta nu a fost convenită în prealabil, este prea scăzută şi ar putea afecta probabil locurile de......
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Compania rusă de stat Gazprom se aşteaptă ca după 31 decembrie să nu mai fie livrate gaze către Europa via Ucraina, ...
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul ...
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson (foto), s-a declarat convinsă, marţi, în plenul Parlamentului ...
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Supermarketul online Sezamo anunță anunță că în cepând de astăzi și până pe 23 decembrie va livra brazi naturali ...