Kaspersky România: Operatorii telecom vor deveni jucători importanţi pentru vânzarea de soluţii de securitate. În alte ţări se întâmplă deja

Operatorii telecom vor deveni jucători importanţi pentru vânzarea de soluţii de securitate şi ar putea depăşi în câţiva ani livrările tuturor magazinelor din online, spune Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager România, Moldova și Bulgaria pentru Kaspersky.
Lidia Neagu - Dum, 07 apr. 2019, 18:46
Kaspersky România: Operatorii telecom vor deveni jucători importanţi pentru vânzarea de soluţii de securitate. În alte ţări se întâmplă deja

„Operatorii telecom au început deja să vândă şi servicii alternative, altele decât voce şi date. Zona de cybersecurity este una de interes şi în creştere, iar ei au ceva ce nu mai are nicio altă companie privată – un număr foarte mare de utilizatori deja existenţi cărora le pot oferta astfel de produse. Eu cred că pe viitor vor deveni nişte jucători importanţi pentru vânzarea de soluţii de securitate. Pot să înceapă cu zona de consumer, după aceea să treacă şi în zona de business sau să le facă simultan. În alte ţări europene se întâmplă deja şi se fac bani frumoşi din asta pentru că o alternativă pentru a oferi servicii cu valoare adăugată sunt soluţiile de securitate. Părerea mea este că în câţiva ani vor depăşi poate cumulat vânzările întregului mediu online”, a spus într-un interviu pentru ECONOMICA.NET, Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager România, Moldova și Bulgaria pentru Kaspersky.

În ceea ce privesc soluţiile de securitate pentru telefonul mobil, România stă foarte prost, însă o posibilă rezolvare ar putea veni tot de la operatorii telecom pentru că sunt cei care oferă internet pe mobil.

„La securitatea pe mobil stăm prost în continuare. Şi aici tot industria telecom o văd ca pe un principal vector de creştere a soluţiilor de securitate pe mobil pentru că ei sunt principalii care furnizează internet mobilul. Noi avem deja un proiect de genul acesta în Bulgaria, cu cel mai mare operator de acolo care oferă tuturor clienţilor săi posibilitatea de a cumpăra lunar securitate pentru mobil cu un preţ destul de mic care intră în abonamentul lunar şi merge chiar bine proiectul, iar Bulgaria este o ţară mică. Am vrea să începem ceva similar şi cu un operator din România”, explică Pismicenco.

El a precizat că ponderea vânzărilor de soluţii de securitate pentru zona de business în livrările totale ale Kaspersy România este de circa 55-60%, restul reprezentând zona de soluţii de tip home use, pentru clienţi casnici. Potrivit acestuia, se observă în piaţă „o migrare masivă” a vânzărilor din magazinele fizice în mediul online în ceea ce priveşte zona clienţilor casnici.

În schimb, vânzarile pentru clienţii business au avansat în acest an cu 20% faţă de anul trecut, în special datorită implementării regulamentului GDPR, dar şi pentru că atacurile cibernetice îndreptate către companii au crescut, astfel că din ce în ce mai multe aleg soluţii suplimentare de securitate.

„Anul a început bine la vânzările pentru companiile mici şi mijlocii. Avem o creştere undeva la 20% a soluţiilor pentru IMM-uri versus anul trecut. Concluzia poate fi că dacă zona de enterprise lucrurile stau bine, dar niciodată nu o să fie o creştere aşa spectaculoasă pentru că acest tip de companii sunt puţine în România, iar dintre ele o mare parte sunt multinaţionalele. Unele dintre ele cumpără din afară, altele cumpără de aici, depinde cum e politica lor, iar pe celelalte rămase este bătaie foarte mare. Pe când zona de IMM-uri este mult mai mare, există în jur de 400.000, aşa că există posibilitate de creştere pentru că încă nu au soluţii de securitate. Creşterea vine din o mai mare conştientizare mai ales după atacuri ransomware şi au început să afecteze din ce în ce mai multe companii şi datorită implementării GDPR şi mai ales a amenzilor care au început să fie date. Deşi 20% pare un procent bun, dacă ne referim la potenţial ar putea fi mult mai mare”, a adăugat reprezentantul Kaspersky.

Un potenţial mare de dezvoltare există şi pe piaţa de soluţii de control parental al dispozitivelor, mai ales că au început să apară campanii media în care psihologii vorbesc de nevoia de a controla şi îndruma copii în mediul online.

„Mai există o oportunitate de business şi unde văd o creştere este pe zona de soluţii de control parental. În ideea că în ziua de azi copiii se nasc cu tehnologia în braţe şi părerea noastră este că nu trebuie să le-o iei de tot, ci să o restricţionezi accesul în funcţie de vârsta pe care o au”, spune Pismicenco. 

El a adăugat că în perioada următoarea Kaspersky România va lansa o carte cu poveşti pentru copii cu vârste între 6 şi 9 ani care are legătură cu folosirea internetului de către aceştia. „Prin intermediul acestui proiect încercăm să creştem gradul de conştientizare şi în rândul lor, nu doar al părinţilor. Cartea va fi tradusă în limba română, este un proiect pro bono, adică nu o vom vinde”.

Anul trecut compania a reuşit în premieră pentru România să vândă programe de training de securitate pentru angajaţii non-IT. „Anul acesta lucrurile arată promiţător în sensul în care avem un buying plan mai mare. Acest lucru ne arată că nişte companii au înţeles acest lucru, că ai nevoie de protecţie mai mare pe lângă clasicul antivirus”.

Un alt proiect pe care Kaspersky vrea să îl încheie în acest an se referă la vânzarea în premieră pentru România a unei soluţii de tip industrial cibersecurity.

„Am avut nişte discuţii şi cred într-o proporţie foarte mare că vom reuşi să închidem primul proiect în România de industrial cibersecurity. Industrial cibersecurity este o soluţie de securitate dedicată protecţiei liniei de producţie sau infrastructurii critice. Mai pe scurt, oricunde se folosesc echipamente de tip SCADA (n. red. prescurtarea pentru Monitorizare, Control şi Achiziţii de Date – Supervisory Control And Data Acquisition), care sunt tot un fel de computere, dar care controlează procesul tehnologic”, spune Pismicenco.

El a explicat că există o tendinţă la nivel mondial ca aceste procese să fie ţina atacurilor cibernetice cu scopul de a sabota activitatea unei companii, însă pot fi îndreptate către un anumit stat prin atacarea infrastructurii de utilităţi pe care o deţine.

„Cel mai interesant exemplu care s-a întâmplat cu o lună în urmă este cazul Venezuelei. Realitatea a arătat că aproape o ţară întreagă a rămas fără curent electric. Nu vreau să ma gândesc ce ar fi pentru oricare ţară din lumea aceasta un atac de acest tip. Şi a fost un atac cibernetic. Este imposibil de studiat cine a fost în spatele atacului sau natura acestuia pentru că Venezuela este o ţară total închisă, nu există nicio sursă de informaţii care vine de acolo, dar clar a fost un atac cibernetic. Acest gen de atac este o realitate, nu mai vorbim de lucruri care se pot întâmpla sau science fiction”, adaugă Pismicenco.

Acesta a mai spus că vânzările Kaspersky în România vor fi afectate în acest an de măsurile macroeconomice luate de Guvern, cu precădere de OUG 114.

„Pentru mare parte din companii, securitatea nu este pe primul loc şi probabil că este unul dintre primele domenii de unde tai, preferi să îţi asiguri zona de producţie, de salarii şi tai de la investiţii. Astfel că suntem clar afectaţi de efectele OUG 114. Pentru că principalii beneficiari ai unor soluţii mai complexe de securitate de genul rapoarte sau tot felul de soluţii de prevenire a fraudelor în online pe care le avem noi în portofoliu, sunt doar companiile mari, iar multe au şi anunţat că nu mai deschid sucursale noi sau nu mai modernizează pe cele existente”.

Potrivit propriilor estimări, Kaspersky România deţine o cotă de aproximativ 20-25% din piaţă pe zona de business, ceea ce îi plasează pe locul doi.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...