AFEER: Guvernul ar trebui să asigure măsuri de protecţie doar pentru consumatorii vulnerabili de energie

Măsura corectă pe care ar fi trebuit să o ia Guvernul era definirea consumatorilor vulnerabili de electricitate şi gaze şi asigurarea de măsuri de protecţie doar pentru persoanele care au nevoie, în locul revenirii la piaţa reglementată pentru toţi consumatorii casnici de electricitate, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 02 apr. 2019, 16:23
AFEER: Guvernul ar trebui să asigure măsuri de protecţie doar pentru consumatorii vulnerabili de energie

„De când a apărut OUG 114 în decembrie 2018, ne aflam într-un context dăunător tuturor afacerilor din energie. Este nevoie acută de predictibilitate şi stabilitate în legislaţia primară, precum şi în reglementările secundare, pentru ca participanţii la piaţă să îsi poată continua activitatea în condiţii normale. Noua variantă, cu modificări, a OUG 114/ 2018 trebuie să treacă rapid prin Parlament”, a afirmat Ion Lungu, preşedintele AFEER, citat în comunicat.

El a arătat că, la nivel european, există multe schimbări legislative, care trebuie preluate în legislaţia naţională.

„Pentru sectorul energetic românesc schimbările legislative au fost multe, importante şi încă nu s-au terminat. Nu avem încă forma finală a OUG 114. Probabil vor urma noi reglementări emise de ANRE. Este adevărat că, faţă de prima variantă a ordonanţei, s-au făcut ajustări importante”, a mai spus Lungu.

Referitor la contribuţia de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din sector, el a arătat că inclusiv oficialii ANRE au recunoscut că suma este prea mare şi că nu are nevoie de aceşti bani. Pe de altă parte, AFEER apreciază modul în care ANRE a înţeles prevederile OUG 114/ 2018 privind aplicabilitatea contribuţiei băneşti de 2% raportata la cifra de afaceri aferentă activităţii de furnizare, pentru a se evita aplicarea în cascadă a acesteia în factura clientului final.

Al doilea aspect subliniat de AFEER face referire la reglementarea preţului pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de trei ani.

„ANRE a avut abordarea corectă, prin acreditarea unui număr mare de Furnizori de Ultimă Instanţă opţionali, ce le permite acestora să păstreze portofoliul de clienţi. Totuşi, este surprinzătoare pentru noi această decizie de reintroducere a pieţei reglementate, în condiţiile în care nu au existat semnale că erau nereguli în piaţă. Niciun raport al ANRE sau al Consiliului Concurenţei nu a arătat distorsiuni ori alte motive de îngrijorare. Piaţa liberă funcţiona corect. Pe de altă parte, de la jumătatea anului trecut, au existat creşteri ale preţului pe piata angro, ceea ce, probabil, a îngrijorat autorităţile determinându-i să revină la preţurile reglementate. Dar, în opinia noastră, măsura corectă era definirea consumatorilor vulnerabili şi asigurarea de măsuri de protecţie doar pentru persoanele care au nevoie de aceasta protecţie”, a mai arătat preşedintele AFEER.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că, în noul context legislativ, vor exista furnizori care vor renunţa la clienţii casnici şi care, probabil, vor dispărea din această piaţă. În mod cert, însă, furnizorii de energie vor fi şi mai interesaţi să ofere pachete complexe şi servicii suplimentare clienţilor. De remarcat că se înregistrează, în continuare, multe acţiuni de promovare a pieţei libere pentru consumatorii casnici, fapt ce arată viabilitatea pieţei.

Este posibil ca piaţa să evolueze, să se ofere preţuri mai bune pe piaţa liberă decât pe piaţa reglementată. Într-adevăr, furnizorii de energie sunt obligaţi să ofere preţuri reglementate timp de trei ani, dar consumatorii casnici pot alege fie să rămână în piaţa liberă, fie să treacă în piaţa reglementată.

„Este dreptul consumatorilor să aleagă. Recomandarea noastră este ca, înainte de a alege, consumatorii să se informeze si să fie atenţi la ce li se oferă”, se mai arată în comunicat.

Potrivit AFEER, în contextul pachetului de reglementări europene numit „Energie curată pentru toţi europenii”, autorităţile române trebuie să respecte drepturile consumatorilor, precum uşurinţa de a schimba furnizorul.

„Se doreşte ca, nu mai târziu de 2026, aceasta să se realizeze într-un interval scurt de 24 de ore. În acest moment, în Romania, acest proces nu este chiar atât de simplu, dar trebuie să ne pregătim”, au mai arătat furnizorii.

Ei au amintit de contoarele inteligente, care vor permite reducerea pierderilor şi consumul în anumite intervale orare, cu scăderea facturii. Alte măsuri care trebuie implementate pe piaţa din România sunt simplificarea facturii de energie, dispecerizarea, stocarea sau acces la platforme electronice de comparare a preţurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...