Cuc: Anumite persoane încearcă să inducă în eroare CE că nu ar exista trafic pe Podul de la Brăila

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat vineri, la Brăila, că sunt anumite persoane, aflate într-o permanentă campanie electorală, care încearcă să inducă în eroare Comisia Europeană că nu ar exista trafic pe Podul de la Brăila şi că nu s-ar justifica alocarea de fonduri europene pentru această investiţie majoră pentru România, potrivit Agerpres. 
Economica.net - vin, 05 apr. 2019, 12:40
Cuc: Anumite persoane încearcă să inducă în eroare CE că nu ar exista trafic pe Podul de la Brăila

„Anumite persoane încearcă să inducă în eroare Comisia Europeană că nu ar exista trafic pe Podul de la Brăila şi că nu este un obiectiv important pentru România. Totul se întâmplă din cauza unor persoane care sunt într-o permanentă campanie electorală la nivelul Comisiei, iar noi venim să demontăm aceste minciuni. Vom trimite a doua oară studiul de trafic, din care reiese beneficiul acestui obiectiv pentru România şi pentru întreaga zonă. Cred că avem nevoie de români adevăraţi care să fie la Bruxelles şi nu de români doar care să boicoteze şi să spună tot timpul că România nu îndeplineşte anumite condiţii ca să poată accesa fonduri europene. Eu cred că oportunitatea obiectivelor de investiţii din România o stabileşte Ministerul Transporturilor şi Guvernul României. Comisia Europeană a avut anumite reticenţe vizavi de traficul care ar exista pe anumite obiective, cum ar fi Podul peste Dunăre de la Brăila şi centura la profil de autostradă a Bucureştiului”, a declarat ministrul Cuc.

Ministrul Transporturilor a precizat că, în maxim trei săptămâni, va fi trimisă din nou la Bruxelles documentaţia care justifică alocarea de fonduri europene pentru Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, cel mai important proiect de infrastructură demarat în estul României după 1989.

„Noi am terminat documentaţia, o trimitem din nou la Comisia Europeană în maxim trei săptămâni şi aşteptăm să vedem punctul lor de vedere. Rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă dacă sunt anumite blocaje artificiale, create de anumite persoane, sau sunt blocaje reale. Acest obiectiv se va finaliza, indiferent de situaţie. Finanţarea Podului de la Brăila nu este o problemă, acest obiectiv oricum este în linie dreaptă. Finanţarea se va asigura fie din fonduri europene, fie de la bugetul de stat”, a spus Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a aflat vineri la Brăila pentru a verifica stadiul lucrărilor la obiectivul de investiţii Podul suspendat peste Dunăre din Brăila, ocazie cu care s-a declarat mulţumit de modul în care se lucrează, amintind totodată etapele prin care a trecut acest proiect.

„Guvernul PSD în 2017, încă de când eram ministru al Transporturilor, şi-a asumat scoaterea la licitaţie, vorbesc de proiectare şi execuţie, a Podului de la Brăila. Fostul prim-ministru Tudose mi-a spus la vremea aceea – Răzvane, dacă scoţi la licitaţie Podul de Brăila, eşti prietenul meu cel mai bun! Eu am scos Podul de la Brăila, prietenia a rămas de văzut cum a decurs mai departe. Podul s-a scos în aprilie, în luna iulie s-au depus ofertele, în octombrie aveam deja evaluată oferta şi, în ianuarie, am văzut că alţii semnau contractul, fără să mai menţioneze toate eforturile care s-au făcut până la acel moment”, a completat Răzvan Cuc.

În ceea ce priveşte crearea infrastructurii care va lega Muntenia de Moldova şi Dobrogea, ministrul Transporturilor a menţionat că se lucrează la studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice pentru drumurile expres Brăila – Tulcea, Buzău – Brăila şi Focşani – Brăila – Galaţi.

„Am lansat deja documentaţia pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi proiect tehnic, să mergem într-un pachet mult mai rapid, pentru Drumul Expres Brăila – Tulcea, Drumul Expres Buzău – Brăila, Drumul Expres Focşani – Brăila – Galaţi. Termenul de depunere a ofertelor este 6.05.2019. Secţiunea de drum dintre Galaţi şi Brăila dăm drumul la proiectare undeva la jumătatea acestui an. Practic, s-au demarat procedurile pentru conexiunile prin drumul expres la Podul de la Brăila, urmează să parcurgem paşii procedurali, să semnăm contractele şi să dăm drumul la obiective”, a declarat Cuc.

Directorul tehnic al consorţiului Astaldi SpA din Italia, antreprenorul lucrării, Dragoş Burlan, i-a explicat ministrului stadiul în care se găseşte în momentul de faţă Podul peste Dunăre de la Brăila.

„Ieri am primit autorizaţia şi am început să băgăm şi buldozerele. Autorizaţia de construcţie pe care o avem în acest moment ne permite să atacăm în toate cele patru puncte podul suspendat. Podul suspendat va avea 2.200 de metri cu tot cu cele două viaducte de acces, iar nodul rutier va deservi intersecţia cu DN 22B. Este făcută deja comanda pentru cabluri, aşa cum ne-am angajat la nivel de oferte cablurile sunt produse în Japonia, de producătorul cel mai titrat din lume pentru cabluri aferente podurilor suspendate, au durată de viaţă de 150 de ani şi garanţie 100 de ani. Până acum, toate podurile suspendate care au fost dotate cu cabluri produse de acest producător nu au avut niciodată o problemă. Tablierul metalic de 21 mii de tone se realizează în Brăila, la Şantierul Naval din Brăila şi o parte la Şantierul Naval din Tulcea. Noi suntem plătiţi la zi, tot ceea ce s-a facturat este achitat, nu avem nicio problemă cu finanţarea”, a declarat Dragoş Burlan.

Contractul pentru execuţia podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 430 de milioane de euro, fără TVA, iar antreprenorul lucrării este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia).

Durata de realizare a podului peste Dunăre este de 48 de luni, din care 12 luni – proiectarea şi 36 de luni – execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani.

Podul suspendat este poziţionat între km 4+596,10 şi km 6+570,52, pe drumul principal Brăila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina).

Obiectivul va avea o lungime totală de 1.974,30 metri, din care 489,65 metri reprezintă deschiderea laterală, pe malul dinspre Brăila şi 364,65 metri cea de pe malul dinspre Tulcea. De o parte şi de alta vor fi construite două viaducte de acces, în lungime de câte 110 metri, care se vor adăuga lungimii podului suspendat.

Proiectul care ca scop crearea unei căi de comunicaţie modernă, cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, fluidizarea traficului între localităţile Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, creşterea siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs şi scăderea poluării la toate nivelele în prezent tranzitate.

Cercetarea arheologică preventivă efectuată de Muzeul Brăilei „Carol I” pentru construirea Podului suspendat peste Dunăre a dus la descoperirea unor vestigii din Epoca de piatră, datate în anii 4.700 – 4.500 înainte de Hristos, potrivit informaţiilor făcute publice de şeful Secţiei Istorie din cadrul Muzeului Brăilei, dr. Stănică Pandrea.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...