„La toate întâlnirile pe care le-am avut cu oficialii ucraineni, inclusiv cu premierul Volodimir Groisman, am discutat despre râul Nistru ca despre un bun comun şi despre interesul nostru suprem de păstrare a ecosistemului acestui fluviu. Mulţumesc colegilor care au fost implicaţi în negocieri, dar şi părţii ucrainene care a dat dovadă de deschidere şi înţelegere” , a declarat premierul moldovean Pavel Filip.
În vara anului 2017, Ucraina a ratificat Acordul de la Roma din 2012 privind cooperarea în domeniul protecţiei Nistrului. Documentul prevede inclusiv crearea unei comisii mixte privind utilizarea stabilă şi protecţia bazinului fluviului Nistru.
În decembrie 2017, premierii Pavel Filip şi Volodimir Groisman au semnat o solicitare comună către Comisia Europeană pentru expertiză în vederea unui studiu ecologic de impact pe tot bazinul Nistrului. În Republica Moldova şi Ucraina se desfăşoară proiectul Fondului Ecologic Global „Facilitarea cooperării transfrontaliere şi gestionarea integrată a resurselor de apă în bazinul râului Nistru”, reaminteşte guvernul Republicii Moldova.
De asemenea, ambasada Suediei la Chişinău efectuează un studiu privind impactul social şi de mediu pe teritoriul Republicii Moldova urmare a funcţionării complexului hidroenergetic de pe Nistru.