Concernul bavarez este acuzat că a dat mită unor responsabili greci pentru a obţine semnarea unui contract cu operatorul grec de telecomunicaţii OTE – al cărui acţionar principal era atunci statul elen – pentru trecerea la tehnologia digitală.
„Pentru semnarea contractului 8002 între Siemens şi OTE în 1997, 75 milioane de mărci germane au fost plătite ilegal unor înalţi reponsabili ai statului (grec), iar pentru prelungirea sa în 2001, alte 19 milioane”, a declarat procurorul Eleni Skeparnia, citând un document al concernului german.
Potrivit procurorului, prejudiciul pentru statul grec s-ar cifra la 69 milioane de euro. ‘Mita are o lungă tradiţie în Grecia’, a comentat Eleni Skeparnia, citată de agenţia ANA.
Luni, procurorul a cerut condamnarea a cinci din cele 16 persoane audiate, responsabili ai Siemens şi OTE.
Citirea rechizitoriului va continua miercuri, când vor fi detaliate şi pedepsele cerute.
Mai mulţi inculpaţi cheie, printre care şeful de la acea vreme al filialei elene a Siemens, Michalis Christoforakos, nu sunt prezenţi la procesul de la Atena.
Christoforakos, condamnat în dosarul german al afacerii, a fugit din Grecia în 2009, iar Berlinul a refuzat extrădarea sa.
Numai doi responsabili din guvernul socialist elen au recunoscut că au primit mită: fostul ministru Tassos Mantelis, care a fost condamnat în 2007 de un tribunal din Atena la 8 ani de închisoare cu suspendare, pentru „spălare de bani”, şi Theodoros Tsoukatos, consilier al ex-premierului Costas Simitis.
Procesul, deschis în noiembrie 2015, a fost amânat de mai multe ori pentru chestiuni de procedură şi din cauza unor greve ale avocaţilor, fiind reluat la sfârşitul lui 2016.
Concernul german Siemens a fost zguduit în 2006 de un scandal de proporţii internaţionale, care a dezvăluit existenţa unor fonduri secrete în sumă de 1,3 miliarde de euro, care au fost folosite la plata unor comisioane pentru câştigarea unor licitaţii în mai multe ţări, inclusiv una legată de organizarea Jocurilor Olimpice de la Atena în 2004.