Boeing abandonează estimările privind câștigurile din 2019 din cauza crizei avioanelor 737 MAX

Veniturile trimestriale ale Boeing au fost mult sub estimările analiştilor de pe Wall Street, iar grupul aeronautic a renunţat la estimările privind câştigurile din acest an, în urma crizei provocate de suspendarea tuturor zborurilor pe plan global cu avioane 737 MAX, după tragedia aviatică produsă luna trecută în Etiopia, transmit CNN, MarketWatch şi Reuters. 
Economica.net - mie, 24 apr. 2019, 12:58
Boeing abandonează estimările privind câștigurile din 2019 din cauza crizei avioanelor 737 MAX

Compania americană a oprit şi programul de răscumpărare de acţiuni şi a anunţat costuri de un miliard de euro după ce a stopat livrările de aeronave 737 MAX către clienţii din întreaga lume.

Boeing a redus producţia la 42 de avioane pe lună, de la 52, iar fluxul de numerar din activităţi de exploatare a fost în primul trimestru din acest an cu 350 de milioane de dolari mai scăzut decât în urmă cu un an.

Compania a informat miercuri că va emite o nouă estimările privind câştigurile din acest an când va avea mai multe informaţii privind problemele legate de avioanele 737 MAX.

În primul trimestru din 2019, fluxul de numerar din activităţi de exploatare a scăzut la 2,79 miliarde de dolari, de la 3,14 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 2,82 miliarde de dolari.

Veniturile au scăzut cu 2% în primele trei luni din acest an, la 22,92 miliarde de dolari, sub previziunile analiştilor, de 22,98 miliarde de dolari.

Excluzând anumite elemente, Boeing a anunţat o scădere a câştigurilor de bază la 3,16 dolari per titlu în primul trimestru din 2019, de la 3,64 dolari pe acţiune în urmă cu un an, în timp ce analiştii se aşteptau la 3,16 dolari per titlu.

Profitul net a scăzut la 2,15 miliarde de dolari, sau 3,75 dolari per titlu, de la 2,48 miliarde de dolari, sau 4,15 dolari pe acţiune în urmă cu un an.

Avionul Boeing 737 MAX, dat în exploatare în mai 2017, a cunoscut în mai puţin de şase luni două accidente mortale. Deşi investigaţiile sunt încă în desfăşurare, este suspectată o funcţionare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor menit să împiedice intrarea avionului în picaj, denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).

Acest sistem a fost conceput special pentru modelul Boeing 737 MAX pentru a preveni o anomalie aerodinamică creată de motoarele mai grele şi cu un diametru mai mare faţă de cele ale precedentelor generaţii de Boeing 737. Această anomalie poate pune avionul într-un unghi de urcare, ceea ce poate antrena apoi un picaj. Pentru a preveni acest picaj, sistemul MCAS reorientează avionul într-un unghi de coborâre pentru ca aparatul să poată recupera viteza.

Compania Boeing a anunţat cu două săptămâni în urmă că a testat cu succes o actualizare a softului pentru sistemul MCAS. Cele circa 300 avioane de acest tip rămân în continuare la sol, iar unele companii aeriene l-au scos din planul de zbor până în luna august.

Te-ar mai putea interesa și
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find X8 Pro, disponibil inclusiv în România. ...
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 milioane de lei
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, ...
UniCredit Bank anunță finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni corporative în lei (negarantate, de rang ...
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
Anul trecut, 95% dintre gospodăriile aflate în oraşele mari din Uniunea Europeană aveau acces la internet, comparativ ...
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 9,4105 lei (2,32%), ajungând la o cotaţie de 415,3204 lei, de la 405,9099 lei, cât ...