Tribunalul din Tokyo a respins apelul procurorilor împotriva deciziei de eliberare a lui Ghosn.
A fost a doua perioadă de detenţie a lui Ghosn în centrul de detenţie din Tokyo. El a fost arestat în noiembrie şi a stat în închisoare 108 zile, înainte de a fi eliberat în martie. A fost arestat din nou luna aceasta pentru abuz de încredere în formă agravată.
El a plecat din centrul de detenţie îmbrăcat cu un costum închis la culoare şi o cămaşă albă, fără cravată, a declarat un martor pentru Reuters.
De la ultima sa arestare, în data de 4 aprilie, fostul şef al Nissan este interogat cu privire la transferurile de fonduri de la Nissan către un distribuitor de vehicule Nissan din Oman. Procurorii niponi susţin că din cele 15 milioane de dolari vărsate către acest distribuitor între sfârşitul lui 2015 şi mijlocul anului 2018, aproximativ cinci milioane de dolari au fost utilizate de Ghosn cu scopul de a obţine foloase materiale în nume personal.
Ghosn se confruntă cu trei alte acuzaţii, care privesc subestimarea veniturilor şi transferarea pierderilor înregistrate de pe urma investiţiilor personale către Nissan. Ghosn a respins toate acuzaţiile formulate împotriva sa.
Conform legislaţiei nipone, Ghosn poate fi ţinut în arest 22 de zile fără a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile şi poate fi interogat fără a fi şi avocatul lui de faţă.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi mai mult decât Volkswagen şi Toyota.
În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.