UE vrea să-şi dubleze importurile de gaze natural lichefiate din SUA până în 2023

Uniunea Europeană va încerca să îşi majoreze importurile de gaze natural lichefiate (GNL) din SUA până la opt miliarde metri cubi pe an în 2023, mai mult decât dublu comparativ cu nivelul din 2018, a anunţat joi Comisia Europeană, informează Reuters.
Economica.net - joi, 02 mai 2019, 10:49
UE vrea să-şi dubleze importurile de gaze natural lichefiate din SUA până în 2023

Citeşte şi Gazul american îşi croieşte drum spre Europa. Importurile UE de LNG din SUA au crescut de patru ori

În luna iulie 2018, preşedintele SUA, Donald Trump, a convenit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker să nu impună tarife vamale suplimentare pentru autoturismele din UE, în condiţiile în care cele două părţi încearcă să îşi îmbunătăţească relaţiile economice, inclusiv prin creşterea importurilor de GNL din SUA.

Datele publicate joi de Comisia Europeană arată că în cele nouă luni care au trecut de la acordul din luna iulie 2018, importurile Uniunii Europene de gaze natural lichefiate din SUA au crescut cu 272% în ritm anual până la 10,4 miliarde metri cubi. Şi mai important, în luna martie 2019 aceste importuri au atins valoarea record de 1,4 miliarde metri cubi.

„Uniunea Europeană este gata să faciliteze mai multe importuri de gaze naturale lichefiate din SUA, dacă condiţiile de piaţă sunt adecvate iar preţurile sunt competitive”, a informat executivul comunitar.

Importurile de gaze ale Europei sunt preconizate să crească în următorii de ani pe măsură ce producţia internă va scădea iar cererea de gaze este prognozată să crească în condiţiile în care gazele naturale vor rămâne o parte importantă a mixului energetic al UE, mai ales având în vedere tranziţia spre surse mai curate de energie.

Uniunea Europeană dispune de capacităţi de import de gaze naturale lichefiate şi având în vedere importanţa lor strategică actualele capacităţi sunt extinse şi sunt construite noi capacităţi. Recent a fost semnat un acord între guvernul polonez şi firma Polskie LNG pentru extinderea terminalului de la Swinoujscie. UE a investit deja 128 milioane de euro în acest terminal, sumă care se adaugă celor 224 milioane de euro investite în precedenta perioadă de finanţare. De asemenea, în luna ianuarie a acestui an a fost luată decizia finală de investiţii în terminalul GNL de pe insula Krk din Croaţia. UE a contribuit cu o sumă totală de 124 milioane euro la acest proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a......
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.