„Producţia de gaze naturale în România a fost de 7,3 milioane bep (barili echivalent petrol – n.r.), cu 8% mai mică decât în T1/18, fiind influenţată de declinul natural, de lucrările de mentenanţă de suprafaţă şi de reparaţiile capitale neplanificate”, au explicat reprezentanţii companiei.
În total, producţia de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 5,5%, din cauza declinului natural în România şi a unei întreruperi temporare în 2018 a activităţilor de intervenţii şi reparaţii capitale la sonde în Kazahstan.
„Conform estimărilor OMV Petrom, cererea naţională de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 4% în T1/19 faţă de T1/18 ca efect al vremii mai călduroase. Pe pieţele centralizate din România, unde lichiditatea a fost mai scăzută ca efect al incertitudinii legislative de la începutul anului, preţul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacţiile încheiate în T1/19 (0,2 TWh) cu livrare până în T2/19 a fost 122,5 lei/MWh”, se precizează în raport.
De asemenea, volumul vânzărilor de gaze naturale ale OMV Petrom a scăzut cu 14%, în trimestrul I din 2019, faţă de primele trei luni ale anului trecut, din cauza scăderii producţiei proprii de gaze şi a volumelor mai mici disponibile în depozite la începutul anului.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiuni. Fondul Proprietatea are o participaţie de 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la Bursa de Valori Londra.