Află rapid ce s-a întâmplat important în economie cât timp ai fost în vacanţă – selecţie Economica.net

Cel mai fierbinte subiect economic din perioada vacanţei de Paşte şi 1 mai a fost activarea indicelui de dobândă de calcul al creditelor IRCC, care a înlocuit la 1 mai ROBOR, conform OUG 19/2019. Băncile au refuzat noul indicator pentru creditele Prima Casă, iar statul a venit cu un nou proiect de OUG care să includă şi acest tip de credit. Între altele, ministrul Transporturilor l-a demis pe şeful Aeroportului Otopeni, a apărut execuţia bugetului la patru luni, Liviu Voinea a plecat de la BNR la FMI şi mai multe companii de top din România şi-au publicat rezultatele financiare pe primul trimestru din 2019. Citiţi mai jos o selecţie a unora dintre cele mai importante subiecte economice din perioada vacanţei. Ordinea e cronologică.
Ionut Tudorica - Dum, 05 mai 2019, 20:39
Află rapid ce s-a întâmplat important în economie cât timp ai fost în vacanţă - selecţie Economica.net

– Şeful aeroportului Henry Coandă a fost demis de ministrul Transporturilor după o vizită inopinată. Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a decis pe 25 aprilie demiterea directorului general al companiei, Gabriel Stoe, demitere ce fusese solicită de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc

– Creştere peste toate aşteptările ale economiei SUA. Economia americană a accelerat în primul trimestru din 2019, peste estimările analiştilor, depăşind efectele încetinirii pe plan global şi a sporirii tensiunilor comerciale, arată estimarea preliminară publicată pe 26 aprilie de Departamentul american al Comerţului.

– Vodafone a fost amendată pe 26 aprilie de ANPC cu 70.000 de lei pentru utilizarea unei practici incorecte, în scopul scumpirii abonamentelor

– 25.000 de apartamente s-au debranşat de la termoficare în şase luni. În ultimul semestru al anului trecut, circa 25.300 de apartamente s-au debranşat de la sistemele de distribuţie centralizată a energiei termice, potrivit ultimelor date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Teoretic, cel puţin în Bucureşti, debranşarea nu va mai fi posibilă.

– Creșterea preţurilor locuinţelor va frâna în 2019. Preţurile locuinţelor din România au crescut cu 5,3% în 2018, după ce în 2016 şi 2017, avansul a fost de aproape de 10%. Pentru 2019, analiştii cred că preţurile rezidenţiale se vor majora sub nivelul din 2018, în condiţiile în care cererea a scăzut şi unii dezvoltatori vor avea probleme în a-şi vinde proiectele.

– Metroul de Drumul Taberei: calendarul deschiderii circulaţiei la suprafaţă în patru zone afectate de cel mai mare şantier din Capitală. Circulația rutieră va fi redeschisă etapizat în zona a patru stații de metrou de pe Magistrala 5 începând cu 30 mai, potrivit unui calendar transmis de Metrorex militanților pentru îmbunătățirea transportului public. Vezi când vor termina muncitorii de refăcut suprafețele în zonele Eroilor, Favorit, Brâncuși și Râul Doamnei. 

– Jaguar a decis să producă viitorul model Land Rover Defender în Slovacia. Constructorul auto britanic Jaguar Land Rover a anunţat la sfârşitul lui aprilie că a decis să producă noul său model 4×4 Land Rover Defender la o uzină din Slovacia, în ideea de a face loc pentru producţia unor noi modele la uzina sa din Marea Britanie, transmit Reuters şi AFP.

– Grevă generală la Electroaparataj SA Târgovişte. Sindicatul Valahia a anunţat, că din 30 aprilie a fost declanşată greva generală la Electroaparataj SA Târgovişte, principalele revendicări ale angajaţilor fiind de natură salarială.

– Zona euro – Ritmul de creştere al economiei zonei euro s-a dublat în primul trimestru al acestui an.

– Afacerile Orange România au scăzut în primul trimestru la 265 milioane de euro. Numărul clienţilor a urcat cu 2%. Orange România a realizat în primul trimestru o cifră de afaceri în valoare de 265 milioane de euro, în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal pe fondul modificării tarifelor de interconectare pentru apelurile de voce mobilă (Mobile Termination Rates) și al scăderii ușoare a vânzărilor de echipamente comparativ cu primul trimestru din 2018.

– Primăria Voluntari, condusă de soţul primarului genral al Capitalei, Gabriela Firea, a cumpărat 50 de autobuze de la olandezii de la VDL Bus & Coach. FOTO aici

– Unul din cele mai lungi poduri maritime din lume a fost inaugurat în Kuweit de 1 mai FOTO şi VIDEO.

– Pe 1 mai a apărut cel mai important subiect economic al perioadei, înlocuirea fizică a ROBOR cu noul indice IRCC, în contractele de credit.

Imediat a doua zi a pornit un ping pong între guvern şi bănci privind contractele pentru creditele la Prima Casă.

 În 3 mai, BCR  spus că nu va aplica IRCC la Prima Casă. 

Guvernul a răspuns şi a scos măsuri ăstfel încât noul indicator să e aplice şi la Prima Casă.

 

În 2 mai s-a publicat execuţia bugetară. România încheiat primele patru luni cu un deficit bugetar liniştitor, de doar 0,54% din PIB.

 – Banca Naţională a anunţat pe 2 mai că Liviu Voinea pleacă de la BNR la FMI. Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea, a fost numit reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional şi va prelua funcţia de Senior Advisor al Directorului Executiv al FMI începând cu data de 26 august, conform unui comunicat al BNR.

– RABLA 2019 – Programul va avea şi a doua sesiune. RABLA 2019 – Vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Dorin Corcheş, a declarat pe 2 mai că fondurile alocate programului Rabla auto au fost consumate până acum, în prima sesiune, în proporţie de 80%, urmând să existe şi o a doua sesiune în acest an.

– Statul se împrumută din nou de la populaţie. A început o nouă ediţie a programului Tezaur. Românii pot subscrie începând din 2 mai pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei în cadrul Programului Tezaur, cu scadenţe la 1, 2, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% şi, respectiv, 5%, veniturile aferente fiind neimpozabile, informează Ministerul Finanţelor Publice.

– Profitul Petrom a crescut cu 35% în primul trimestru, până la 1,15 miliarde lei. OMV Petrom a raportat un profit net de 1,15 miliarde de lei în primul trimestru al acestui an, cu 35% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Producţia de hidrocarburi a scăzut, mai ales cea de gaze, dar au crescut producţia de energie electrică şi vânzările de carburanţi.

– Guvernul are în plan o primă rectificare bugetară. O vrea pozitivă şi să fie la finalul lunii iulie, iar ANAF (Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală, n.r.) trebuie să crească gradul de colectare la 30% din PIB, a declarat pe 3 mai ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Transgaz a obţinut dreptul de începere a lucrărilor la conducta care va prelua gazele din Marea Neagră şi le va conecta la BRUA. Transportatorul naţional de gaze Transgaz a anunţat vineri că a obţinut dreptul de a începe lucrările la proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale „Conducta Ţărmul Mării Negre-Podişor pentru preluarea gazului din Marea Neagră”, urmare a emiterii de către Ministerul Energiei a unei decizii exhaustive din 25 aprilie, valoarea proiectului fiind estimată la 360,4 milioane euro, termenul estimat de finalizare fiind anul 2021. 

– BCR: profitul net a crescut cu 6%, în primul trimestru din 2019, până la 267,9 milioane de lei. BCR a obţinut un profit net de 267,9 milioane de lei (56,6 milioane euro) în primul trimestru al anului 2019, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, pe fondul rezultatelor operaţionale robuste, a costurilor de risc scăzute şi a performanţelor bune pe toate liniile de business, se menţionează într-un comunicat de presă al băncii.

– BRD: profitul net a scăzut cu 27%, până la 301 milioane lei, în primul trimestru. Grupul BRD a obţinut un profit net de 301 milioane lei în primul trimestru, în scădere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a scăderii costului riscului pozitiv şi creşterii costurilor reglementare, conform unui comunicat al băncii postat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...