Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a anulat pe 7 mai licitaţia pentru reparaţii la podul de cale ferată de la km 4+327, situat pe magistrala Bucureşti – Constanţa.
„Această procedură a fost anulată automat, deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanţi înscrişi”, se explică în anunţul de pe platforma de achiziţii publice SICAP.
Valoarea totală estimată a contractului scos la licitaţie pe 5 aprilie se ridica la 3,49 milioane de lei fără TVA, din care 101.175 lei pentru servicii de proiectare şi 3,39 milioane de lei fără TVA pentru execuţia lucrărilor, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri de la Bugetul de Stat.
Termenul limită pentru primirea ofertelor a fost 7 mai 2019, iar durata contractului urma să fie de 8 luni de la semnare, din care 2 luni pentru proiectare şi 6 luni pentru execuţie.
„Dat fiind faptul că podul feroviar de la km 4+327 reprezintă unobiectiv de utilitate publică, cu o importanţă deosebită atât pentru traficul feroviar, cât şi pentru cel rutier, CFR SA a analizat şi a stabilit un program de lucrări astfel încât, în perioada execuţiei, să nu intervină modificări majore de trafic nici în circulaţia trenurilor, nici în circulaţia rutieră”, spuneau reprezentanţii CFR în momentul lansării licitaţiei.
Pe de altă parte, există şi pasionaţi de infrastructură care văd „partea pozitivă” a anulării acestei licitaţii.
„Poate este mai bine. Pasajul nu trebuie doar reabilitat, ci şi lărgit cu cel puţin două benzi, trotuare şi piste de biciclete”, spune un membru al forumul Asociaţiei Metrou Uşor.
În urmă cu un an, CFR SA a publicat expertiza cu privire la Podul Constanţa, aflat într-o stare avansată de degradare, din care reiese că acesta are nevoie urgentă de reparaţii şi consolidare.
„Pentru realizarea unei stări tehnice bune a pasajului, care să asigure desfăşurarea traficului rutier şi feroviar în condiţii depline de siguranţă şi confort pe întreaga durată rămasă de exploatare normala, apreciată la minimum 35 de ani, până la următoarea reparaţie capitală, se recomandă execuţia unor lucrări de reparaţii şi consolidare, în regim de urgenţă, în special la nivelul elevaţiei pilei şi a grinzilor marginale din suprastructura podului”, se arată în expertiză.
Totodată, pasajul nu prezintă un gabarit de circulaţie pe verticala de 5,50 m, necesară pentru asigurarea circulaţiei tramvaielor pe străzi de categoria I, după cum prevăd normele de proiectare a podurilor.
„Pasajul în forma actuală asigură următoarele înălţimi de gabarit măsurate la şina liniei de tramvai de 4,50 m la sensul spre Bucureştii Noi, respectiv de 4,53 m la sensul spre Centru. La nivelul rigolelor de colectare a apelor, pasajul asigura înălţimi de gabarit de 4,67 m spre Bucureştii Noi, respectiv de 4,70 m spre Centru”, se mai arată în expertiză.
Cele mai grave probleme au fost constatate la nivelul stâlpilor de susţinere şi la grinzi. Pasajul a fost construit în anul 1938, fiind efectuate numai reparaţii sumare în anul 1970, potrivit expertizei.