Guvernul a tăiat TVA la alimentele bio. România produce doar 20% din cât consumă

România este la coada clasamentului UE în ceea ce priveşte producţia ecologică de alimente, iar consumul în creştere alimentează practic importurile care cresc de la an la an, 80% din consum fiind asigurat de peste graniţe. Printre puţinele categorii de produse bio care se produc preponderent local sunt lactatele, o piaţă de 7,4 milioane de dolari anual.
Economica.net - mar, 14 mai 2019, 18:38
Guvernul a tăiat TVA la alimentele bio. România produce doar 20% din cât consumă

Românii au cumpărat anul trecut produse alimentare şi non-alimentare bio în valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, cu 30% mai mult decât în urmă cu doi ani, arată ultimele date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA). Pe segmentul alimentar, piaţa a fost estimată la 26,5 milioane de dolari, faţă de 16 milioane de dolari în 2012, iar USDA estimează că vânzările de alimente bio vor ajunge la rate de creştere anuală de 10-15%, în concordanţă cu creşterea puterii de cumpărare a românilor, creşterea eficienţei producţiei şi a campaniilor de marketing ale retailerilor.

Sub 1% din mâncarea consumată de români este bio

Potrivit USDA, mai puţin de 1% din ceea ce se vinde este ecologic, printre factorii principali enumerându-se atât sensibilitatea consumatorilor la preţ, cât şi producţia locală foarte mică, totul pe fondul lipsei unităţilor de procesare şi dorinţei producătorilor de a obţine marje mari de profit prin export. În 2017, conform ultimelor date disponibile, la nivel local existau în jur de 8.400 de fermieri în agricultura ecologică, iar aceştia au produs alimente în valoare de 200-225 de milioane de dolari. Numărul procesatorilor este însă net inferior, de numai 150 la nivelul lui 2016, ceea ce explică faptul că, din datele prezentate în raportul USDA, 80% din marfa bio aflată pe rafturile magazinelor din România este importată, în special din state precum Germania, UK, Italia, Austria, Franţa şi Spania. Restul de 20% este reprezentată de marfa produsă local, precum laptele, ouăle, mierea şi orezul.

Conform Euromonitor International, la nivelul lui 2017 (ultimele date disponibile), din punct de vedere valoric, produsele lactate domină piaţa eco din România, cu vânzări anuale de 7,4 milioane de dolari, duble faţă de acum şase ani. De altfel, aceasta este şi o categorie care se produce în mare parte local.

258.000 de hectare bio în România

Mai exact, după câțiva ani de declin, suprafața ecologică a României a crescut în 2017 cu 14%, de la 226.000 hectare la 258.000 de hectare, suprafaţă ce include atât terenurile certificate cât și terenurile aflate în curs de conversie. Ponderea suprafeței totale cultivate în agricultura ecologică în România a crescut de la 1,8 la sută în 2016 la 2,1 la sută în 2017.

Fermierii români produc cu precădere cereale bio (218.318 tone în 2016, potrivit Eurostat, din care în mare parte grâu, secară, orz, ovăz), după care oleaginoase (81.174 tone) şi plante horticole (55.071 tone).

„Un acces mai bun la inputuri și informație a stimulat fermierii să extindă suprafaţa cultivată în mod organic. În ciuda acestei creșteri, suprafaţa organică a României rămâne una dintre cele mai scăzute din statele membre UE și este cu mult sub nivelul UE de aproape 7% din totalul terenurilor din producția agricolă. Cerealele și semințele oleaginoase reprezintă aproximativ două treimi din suprafața ecologică, în timp ce culturile furajere și pășunile au reprezentat aproximativ 20%. Numărul operatorilor organici a scăzut cu 20% în 2017, până la jumătate din numărul de operatori certificați în 2012, când România a alocat subvenții generoase pentru producția ecologică. Dificultățile în găsirea clienților pentru produsele lor, taxele de certificare și reglementările stricte sunt factori care au descurajat mulți producători”, se arată în raportul USDA.

TVA redusă la alimentele bio

„Avem în vedere creşterea accesului românilor la produse sănătoase, de înaltă calitate, tot mai căutate pe piaţa alimentară. Vom reduce TVA de la 9% la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, tradiţionale autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prin diminuarea cotei TVA pe întreg lanţul de distribuţie, contribuim la reducerea preţurilor acestor produse şi astfel încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase”, a afirmat, ieri, prim-ministrul Viorica Dăncilă

Reducerea la 5% a cotei de TVA pentru produsele bio şi tradiţionale va avea un impact bugetar total de 836 milioane de lei în următorii patru ani, scăderile de venituri din TVA fiind cuprinse între 106 milioane de lei în acest an şi 260 milioane de lei în 2022, potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă care prevede această măsură.

Pe de altă parte, autorităţile arată, în document, că o astfel de facilitate va ieftini astfel de alimente de înaltă calitate, în condiţiile în care preţul acestor produse este mai ridicat, de regulă, decât cel al produselor similare.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...