Pot afecta imobiliarele noile companii fără experiență care intră pe piață?

Piaţa rezidenţială atrage tot mai mulţi investitori sau companii fără experienţă în domeniu, dar cu terenuri sau platforme industriale la dispoziţie pe care intenţionează să le dezvolte singuri sau în parteneriat. Majoritatea proiectelor sunt mixte şi includ apartamente, birouri şi centre de retail. Întrebarea e dacă există un pericol în faptul că firme novice în dezvoltarea imobiliară intră pe această piață. Consultanții spun că nu.
Economica.net - lun, 20 mai 2019, 11:01
Pot afecta imobiliarele noile companii fără experiență care intră pe piață?

Poate cel mai important exemplu este Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, care a demarat proiectul Arcadia Apartments Domenii, dar a făcut-o în parteneriat cu Valentin Vișoiu, proprietarul Conarg, dezvoltator cunoscut pentru proiectele Răsărit de Soare din Titan și Quadra Place din Politehnică. Cei doi vor investi 100 de milioane de euro în construcția celor 800 de apartamente care compun proiectul rezidențial lansat în 2017.

„Intrarea pe o piață a unor investitori noi proveniți din alte sectoare economice denotă potențialul ridicat și randamentele bune ale respectivei piețe, fiind în șine un factor pozitiv. Astfel, dacă pe piață rezidențială sunt lansate tot mai multe investiții ale unor investitori proveniți din alte domenii, înseamnă că potențialul este ridicat, rezultatele recente sunt foarte bune și respectivii investitori văd oportunități mai atractive comparativ cu sectoarele în care activează. Cu toate acestea, sub 5% din proiectele rezidențiale dezvoltate în acest moment în București și împrejurimi sunt ale unor investitori care se află la prima lor investiție pe piață rezidențială. În al doilea rând, foarte puțini investitori provin din piață imobiliară sau cea de construcții-precum Bog’Art, spre exemplu, care a pornit la drum că o companie de construcții. Un procent semnificativ al dezvoltatorilor consacrați activi în acest moment pe piață imobiliară locală au fost inițial jucători activi în alte sectoare economice”, spune Andrei Sârbu, CEO SVN România. 

Intrarea pe piață rezidențială a unor noi investitori, novici pe acest segment, nu ar trebui să reprezinte o problemă în sine atâta timp cât au planurile de business temeinic realizate, de la anticiparea corectă a cererii, atât numeric cât și că segment, la poziționare corectă, creionare adecvată a proiectului și o strategie perfectă de vânzări.

„Orice investitor poate și ar trebui să apeleze și la cei mai buni consultanți imobiliari. Nici pe bursă nu investești la început de unul singur, mai ales sume mari – în timp poți deveni specializat dar consultanță este întotdeauna necesară. Realizarea unor investiții pe orice piață fără a avea expertiză și fără a apela la consultanți este aproape sinonimă cu eșecul”, susține Andrei Sârbu.

Avalanșă de investitori imobiliari noi în zona Obor

Recent, Pal Group din Emiratele Arabe Unite a depus la Primăria Capitalei actele pentru a primi aprobările necesare pentru un proiect care va include două clădiri cu 15 etaje, două clădiri cu 13 etaje, 5 de 4 etaje și două cu două etaje, cu locuințe, birouri și spații comerciale şi vor fi construite pe un teren de circa 10.000 mp.

De altfel, în ultimele luni au depus cereri sau au primit aprobări multe companii care iau în calcul lansarea de proiecte imobiliare în zona Obor, despre care Economica.net a scris acum două luni că are toate şansele să devină un pol imobiliar al Capitalei.

În zona Baicului, Gara Obor, în apropierea complexului Doamna Ghica Plaza, vor fi ridicate patru blocuri cu 17 etaje ce vor cuprinde 718 apartamente. Complexul imobiliar s-ar construi pe un teren de 18.000 metri pătraţi. Investitorul, compania A&T Chic Design va investi circa 45 de milioane de euro, iar durata construcției va fi între șapte și 10 ani, cu patru etape de dezvoltare.

Nici Alexandru Mitrache, head of transaction land&investment la Cushman&Wakefield Echinox (C&W E) nu crede că firmele nou intrate în dezvoltarea imobiliară sunt periculoase prin lipsa de experiență.

„Majoritatea fabricilor au fost privatizate și achiziționate în scopul dezvoltărilor imobiliare, chiar dacă, în unele cazuri, activitatea industrială a fost continuată o perioadă, că obligație post-privatizare. Una dintre excepții este într-adevăr în zonă Obor. Verandă Mall a fost dezvoltat pe amplasamentul fabricii Prodplast, care a fost relocata într-o zonă mai potrivită pentru a continuă producția industrială, nu în inimă orașului, unde aceiași proprietari au dezvoltat centrul comercial”, spune Mitrache.

Consultantul C&W E nu crede că tendința s-a extins la scară largă. „Dezvoltatorii încep, în general, cu proiecte mici și cresc pe măsură ce au rezultate, deci capătă experiență. Cei care abordează proiecte mari au, în cele mai multe cazuri, putere financiară și echipe cu oameni experimentați”, susține acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...