„Domniile lor (actuala conducere a companiei CORESI, n.red.) vor ca după faliment să vândă, la preţuri interesante pentru ei şi pentru viitorii lor clienţi, activele pe care le mai au. Nu uitaţi că discutăm de active de genul Casa Presei Libere, o clădire râvnită de foarte multă lume, discutăm de alte terenuri în Bucureşti, discutăm de clădiri şi terenuri în buricul Clujului, în buricul Oradei, asset-uri care sunt vânate de fonduri de investiţii, de companii de construcţii, pentru afaceri imobiliare. În opinia noastră e un plan deliberat de falimentare a acestei companii, în ciuda asigurărilor pe care actualul ministru (al Culturii, n.red.) ni le-a dat”, a afirmat Dumitru Costin.
Acesta a acuzat actuala conducere a CORESI că doreşte să devalizeze compania, prin măsuri care să facă falimentul inevitabil.
„Compania CORESI a încăput pe parcursul timpului pe mâna unor şnapani, care au avut grijă să o devalizeze. Au vândut active valoroase la preţuri de nimic, au cumpărat active noi la preţuri supraevaluate, cum s-a întâmplat la Craiova, unde au vândut terenuri în centrul oraşului şi au cumpărat terenuri lângă cimitir. Managementul de tipul acesta a dus, uşor-uşor, la umplerea cu datorii a regiei, cu un management de foarte proastă calitate, cu clienţi protejaţi, de la care nu s-au încasat sumele cuvenite”, a adăugat Dumitru Costin.
Liderul Blocului Naţional Sindical consideră că actualul consiliu al creditorilor, instalat în contextul intrării companiei în insolvenţă, este complice în planul de falimentare a CORESI.
„Evident că în această situaţie drumul companiei era unul singur: insolvenţa, cu două variante de lucru – primul, un program de redresare care să ducă la salvarea companiei şi la achitarea datoriilor, sau, celălalt drum, faliment şi lichidarea activelor, la anumite preţuri. Din păcate, toate măsurile luate, beneficiind şi de complicitatea consiliului creditorilor, ne arată fără echivoc că drumul e cel de la insolvenţă la faliment”, a mai spus Dumitru Costin.
De asemenea, acesta a acuzat şi conducerea Ministerului Culturii de complicitate la planul de falimentare a companiei CORESI.
„Nu am ajuns aici de nebuni, de anul trecut am sesizat în repetate rânduri atât pe fostul ministru, cât şi actualul ministru, să ia măsuri, pentru că acţionarul majoritar este Ministerul Culturii. Dacă tu, ca acţionar majoritar, accepţi planurile administratorului special, cât şi ale administratorului judiciar, şi tot ceea ce ei îşi propun, adică să ducă în pas accelerat în faliment compania, înseamnă că până la urmă eşti părtaş în demersul acesta. (…) Comitetul Creditorilor a luat decizia de a da afară salariaţii de la 1 februarie, apoi s-au speriat un picuţ, pentru că noi am reacţionat imediat, probabil că au primit mesaje şi de aici (de la Ministerul Culturii, n.red.), aşa că nu au dat afară oameni de la 1 februarie, dar îi lasă să moară în suc propriu. Altă explicaţie nu există – în momentul în care îţi închizi activitatea productivă, îţi asumi darea afară a tuturor oamenilor care fac activitate productivă, nu îţi rămâne altceva decât să păstrezi un nucleu de indivizi cu care să te ocupi de lichidarea activelor pe care le mai ai”, a declarat Dumitru Costin.
La rândul său, preşedintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Mircia Giurgiu, şi-a exprimat temerea cu privire la soarta sediului CORESI din Casa Presei Libere.
„Azi am aflat că, fiind în insolvenţă CORESI, ANAF le-a blocat conturile, din vina conducerii companiei, iar administratorul judiciar a atacat decizia şi a pierdut. Deci situaţia este foarte gravă, şi acum există riscul, pentru Casa Presei Libere, să fie terminată, distrusă pentru că toate conturile au fost blocate. Aproape o aripă întreagă din Casa Presei e a lui CORESI, iar în situaţia în care sunt blocate conturile şi nu se mai plăteşte absolut nimic, vă daţi seama unde se ajunge, se riscă închiderea întregii companii”, a afirmat Mircia Giurgiu.
Acesta a catalogat actuala conducere a companiei CORESI drept o filieră mafiotă acceptată de Ministerul Culturii.
„Situaţia este foarte gravă, am pierdut foarte multe comenzi pentru că am centralizat absolut tot, din 19 februarie nu ne-au mai lăsat să luăm comenzile decât după ce se trec pe la Bucureşti, şi atunci am pierdut peste 100.000 de lei din flyere şi comenzile care vin din campania electorală. Ministrul Culturii cunoaşte situaţia, însă nu a făcut nimic. Toţi miniştri care au fost până acum ne-au ajutat să salvăm această companie, pentru că e o companie care poate să funcţioneze. Numai conducerea trebuie să facă ceva, însă conducerea e acum o filieră mafiotă şi sunt puşi numai pe distrus. Le cerem numai să fie corecţi şi să facă totul legal, pentru că noi nu avem probleme. Sigur doresc să ne închidă, iar ministrul, prin faptele sale, sprijină o filieră mafiotă”, a declarat preşedintele USTR.
Mircia Giurgiu a acuzat actuala conducere a CORESI că a dublat, în ultimii 5 ani, datoriile companiei.
„Din păcate ministrul (Culturii, n.red.) parcă vrea neapărat să închidă această unitate economică, care e de importanţă naţională. Aşteptăm ca ministrul să ia măsuri împotriva celor ce duc firma spre faliment, în condiţiile în care lucrurile s-ar putea rezolva foarte uşor, chiar dacă ei au dublat datoriile. Când au intrat în insolvenţă, în octombrie 2014, erau datorii de 17 milioane de lei, acum sunt datorii de 35 de milioane, deci e clar că au vrut să o ducă în faliment”, a afirmat liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România.
Câteva zeci de persoane au participat, miercuri, la un miting în faţa sediului Ministerului Culturii, protestând faţă de „situaţia grea în care se află activitatea tipografică în România şi în mod special CNI CORESI SA, datorită încercărilor de desfiinţare, prin manevre oculte, a acestei companii”, după cum acuză USTR.