Contractul pentru modernizare DN 73, Pitesti-Campulung-Brasov km 13+800 – km 42+850; km 54+050 – km 128+250 a fost atribuit asocierii AZVI SA – STRACO GRUP SRL – PIOMAR Development – Tractebel pentru suma de 275,86 milioane de lei, iar lucrările au început în mai 2014.
„În această dimineață am verificat situația de pe șantierul DN73 unde am constatat că situația este inadmisibilă!Conform graficului, firma ar fi trebuit să aibă în șantier 190 de muncitori și 71 de utilaje. La fața locului am găsit doar 11 utilaje și 20 de muncitori„, a spus luni ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
„Asta se întâmplă în condițiile în care, în urmă cu o lună, efectuam o vizită de lucru pe acest șantier și i-am transmis constructorului să se apuce de treabă, să aducă utilajele la lucru. Văd că nu au luat în serios avertismentul!”, adaugă şeful Transporturilor.
El precizează că, în 2019, firma a ajuns la un stadiu fizic al lucrărilor de numai 40% iar stadiul financiar este de 45%. „Statul român este cu plățile la zi către această firmă neserioasă, care de 8 ani refuză să se apuce de treabă. Am cerut directorului general al CNAIR să rezilieze contractul și să intre de urgență în șantier, să lucreze în regie proprie”, a mai spus Cuc.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a mai declarat şi luna trecută, cu prilejul vizitei pe şantierul lucrărilor de reabilitare a DN 73 pe tronsonul Braşov – Bran, că CNAIR va rezilia contractul cu actualul constructor dacă în termen de trei săptămâni acesta nu se va mobiliza conform contractului de şantier, el catalogând ca „inadmisibilă” situaţia în care se află aceste lucrări.
Răzvan Cuc a subliniat atunci că, în cazul în care constructorul nu se mobilizează şi se reziliază contractul, tronsonul Braşov – Bran ar putea fi realizat în regie proprie, de DRDP Braşov.
Conform datelor oficiale, de pe site-ul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, gradul de execuţie pe acest contract a ajuns la 42% în aprilie 2019, iar termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este decembrie 2020.
În august 2018, stadiul lucrărilor era de 33%, iar termenul de finalizare estimat era decembrie 2019.
Contractul cu spaniolii de la Azvi prevede modernizarea a 103 kilometri din drumul naţional de munte, ce duce inclusiv la Castelul Bran, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România.