Noul program Prima Casă: Guvernul anunţă că garanţia de stat creşte la 80%. Dobânzi mai mici pentru familiile cu copii şi alte categorii UPDATE

După ce Liviu Dragnea a anunțat modificarea programului Prima Casă, premierul Viorica Dăncilă susține că noul Prima Casă, denumit O familie - o casă va presupune majorarea până la 80% a garantării creditului de către stat, precum și reducerea dobânzilor pentru anumite categorii de persoane.  Ulterior, şi Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a dat detalii despre noul program.
Răzvan Zamfir - joi, 23 mai 2019, 12:14
Noul program Prima Casă: Guvernul anunţă că garanţia de stat creşte la 80%. Dobânzi mai mici pentru familiile cu copii şi alte categorii UPDATE

„Ne propunem creșterea nivelului garanției guvernamntale de la 50%, cât este în prezent, la 80% din valoare creditului, suportarea de către stat a comisionului de gestiune și reducerea substanțială a dobânzii pentru familiile cu copii și pentru persoanele cu dizabilități”, spune Viorica Dăncilă.

Potrivit premierului, plafoanele maxime de venituri ar urma să fie de 8.000 lei pentru 1 persoană, 10.000 lei pentru 2 membri ai familiei, 11.000 lei pentru 3 membri și 12.000 lei pentru 2 adulți și 2 copii, vârsta maximă pentru înscriere în program fiind de 55 ani, iar avansul ar fi între 5% – 10% cu o perioadă de grație de 3 ani, iar dobânzile anuale – fixe în lei – ar fi între 0,9% și 5,5%, raportat la numărul de membri ai familiei.

Totul după ce liderul PSD Liviu Dragnea a spus că programul Prima casă va fi extins și redenumit O familie – o casă, cu plafoane mărite și dobânzi fixe în lei și o valoare mai mare, 570.000 de lei.

În prezent, Prima Casă se adresează persoanelor care au până în 35 de ani, cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate. De la lansarea programului în anul 2009 și până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei. 

Programul „O familie, o casă”: Care sunt condiţiile

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat că locuinţele cumpărate prin acest program trebuie să aibă minimum două camere şi o suprafaţă totală care să nu depăşească 100 de metri pătraţi.

„Dobânda este fixă de 5,5% pe an pe toată durata creditului. Ministerul Finanţelor Publice va plăti comisionul aferent gestionării acestor împrumuturi. Vârsta maximă a beneficiarilor programului este de 55 de ani. Programul prevede acordarea de subvenţii astfel: reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019 mai mici de 6.000 de lei individual, de 7.000 de lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 de lei pentru o familie cu un copil şi de 9.000 de lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii, reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenţi maternali pentru un copil, cu două puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulţi copii sau sunt asistenţi maternali pentru doi sau mai mulţi copii (…) reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt încadraţi într-un grad grav de handicap sau au în familie persoane încadrate cu un grad de handicap grav”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

El a adăugat că un alt avantaj al acestui program este acela că statul va da cumpărătorilor persoane fizice care achiziţionează locuinţe de la un dezvoltator o primă pe care o utilizează pentru plata valorii locuinţei, reprezentând 700 de lei din valoarea unui metru pătrat construit în locuinţele noi cu suprafaţă între 50 şi 100 de metri pătraţi.

Teodorovici a arătat că Guvernul va avea o discuţie cu băncile cu privire la acest program, iar când aceste discuţii se vor încheia va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România a cunoscut o creștere susținută în acest an, ajungând aproape de +12% la......
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Stadiul fizic al lucrărilor la secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești a ajuns la 59%, a anunțat ...