Proiectul iniţial Nabucco prevedea construcţia unui gazoduct de 3.900 de kilometri de la frontiera de est a Turciei până în Austria, care ar fi trebuit să tranziteze Bulgaria, România şi Ungaria. Conducta care urma să aibă o capacitate de 31 miliarde de metri cubi ar fi trebuit să fie alimentată cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice şi Asia Centrală, cel mai probabil furnizor fiind Azerbaidjanul.
Deşi încă nu s-a renunţat oficial la această variantă, mai probabil devine un nou proiect care vizează un gazoduct mai scurt pe ruta Bulgaria-Austria şi cu o capacitate de aproape două ori mai mică, susţin sursele citate.
Nouă variantă prevede interconectarea Nabucco, în Bulgaria, cu gazoductul TANAP carea urmează să fie construit de compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, Socar, şi societatea turcă Botas, care ar trebui să faciliteze tranzitarea gazului azer pe teritoriul Turciei. Practic, TANAP ar înlocui Nabucco pe teritoriul Turciei.
„Luăm în calcul mai multe scenarii, inclusiv diverse mărimi în ceea ce priveşte capacitatea şi lungimea gazoductului. Totuşi, scenariul preferat de noi este încă cel de bază şi nu am luat încă vreo decizie finală”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco, Christian Dolezal.
Agenţia sofiotă Livebiz susţine că a obţinut o confirmare pentru diminuarea capacităţii gazoductului de la Dimităr Abadjiev, reprezentantul Bulgariei la compania de proiect Nabucco Gas Pipeline International. Abadjiev a spus că Sofia ar prefera că proiectul să fie realizat în forma sa iniţială, adăugând însă că deciziile sunt luate de acţionarii mari. Acesta a refuzat însă să furnizeze alte detalii, motivând că o decizie oficială nu a fost anunţată încă.
Trimisul special american pentru chestiunile energetice în Eurasia, Richard Morningstar, care a vizitat Sofia săptămâna trecută, a fost de fapt primul înalt oficial care a vorbit despre micşorarea proiectului.
Într-un interviu pentru cotidianul sofiot Capital, Morningstar a comentat printre altele şi proiectul Nabucco. Potrivit trimisului american, gazoductul care trebuie să aibă o capacitate de 31 miliarde de metri cubi de gaze este un lucru bun din punct de vedere politic şi strategic, dar trebuie să fie rentabil şi din punct de vedere economic. ‘Devine din ce în ce mai evident că la început nu va exista o capacitate suficientă de gaze pentru aprovizionarea conductei’, crede Morningstar. De aceea, în opinia sa, este mai probabil ca Nabucco să înceapă ca un proiect mai mic, care să fie lărgit după ce vor fi găsite noi zăcăminte de gaze în Azerbaidjan, ceea ce s-ar putea îmtâmpla după anul 2020. „Conducta are deja un punct de plecare, Shah Deniz din Azerbaidjan, dar cel mai probabil va fi mai mică, urmează să fie extinsă mai târziu”‘, a mai spus Morningstar.