Comisia Europeană: Marea Neagră conţine, după Mediterana, cele mai multe deşeuri marine din UE

Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de deşeuri produse de om şi ajunse în mediul marin, din Uniunea Europeană, iar 90% din aceste deşeuri constituie plastic, a declarat şeful Direcţiei Generale MARE a Comisiei Europene, Joao Aguiar Machado, în mesajul transmis vineri participanţilor la conferinţa Ziua Maritimă Europeană în România.
Economica.net - vin, 31 mai 2019, 12:10
Comisia Europeană: Marea Neagră conţine, după Mediterana, cele mai multe deşeuri marine din UE

„După partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om şi ajunse în mediul marin din Uniunea Europeană. Plasticul constituie 90% din deşeurile produse de oameni şi descoperite în mediul marin”, a afirmat reprezentantul Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, plasticul este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa mărilor şi oceanelor şi ajunge până în lanţul alimentar uman.

„Dintre toate ameninţările la adresa oceanelor noastre, plasticul este probabil cea mai vizibilă. Plasticul e adus de valuri pe plaje, plasticul e prins în ochiurile plaselor de pescuit. Dar plasticul este şi cea mai invizibilă ameninţare. Particule de microplastic au fost descoperite în aer, pe sol şi în apă, peste tot pe planetă, inclusiv în cele mai adânci zone ale oceanului, unde nici un om nu a ajuns vreodată până acum. Deşeurile produse de om şi ajunse în mări pun în pericol ecosistemul marin vulnerabil şi intră în lanţul alimentar, punând oamenii în pericol, iar Marea Neagră este afectată în mod special”, a explicat Joao Aguiar Machado.

El a precizat că Uniunea Europeană vrea să desfiinţeze complet poluarea cu plastic a mărilor sale până în anul 2030.

„Este clar că trebuie să acţionăm. Prin urmare, sunt foarte mulţumit că limitarea poluării maritime şi combaterea plasticului reprezintă o prioritate pe agenda maritimă a statelor riverane ale Mării Negre pe care acestea au semnat-o la Bucureşti acum 10 zile. Această agendă comună oferă mijloace practice pentru încurajarea creşterii economice ‘albastre’ a zonei Mării Negre care să fie responsabilă din punct de vedere al protecţiei mediului. Iar Uniunea Europeană este determinată să îşi joace rolul ei – până în anul 2030, vrem să reducem contribuţia de deşeuri de plastic la zero şi lucrăm din greu ca să transformăm acest lucru în realitate”, a declarat reprezentantul Comisiei Europene.

Metoda principală prin care Uniunea Europeană intenţionează să combată poluarea cu plastic este interzicerea celor mai utilizate produse de unică folosinţă din plastic, a arătat Machado.

„În primul rând, prin noi reguli care interzic folosirea celor mai utilizate produse de plastic de unică folosinţă. În al doilea rând, prin finanţarea de proiecte de eliminare a deşeurilor ajunse în mediul marin, spre exemplu plase de pescuit cu localizare electronică sau drone care detectează deşeurile din mare. În al treilea rând, prin încurajarea inovării în domeniul maritim, prin programul de cercetare european post-2020 ‘Orizont Europa’. Trebuie să promovăm cooperarea regională şi internaţională, deoarece această provocare poate fi depăşită doar la nivel internaţional”, a încheiat reprezentantul Comisiei Europene.

 

Te-ar mai putea interesa și
Popa (BNR): Contribuţia sistemelor de plăţi, a tehnologiilor pentru susţinerea sectorului HORECA este foarte importantă
Popa (BNR): Contribuţia sistemelor de plăţi, a tehnologiilor pentru susţinerea sectorului HORECA este foarte importantă
Contribuţia sistemelor de plăţi, a tehnologiilor pentru susţinerea dezvoltării sectorului ospitalităţii este foarte importantă, a declarat miercuri Cristian Popa, membru al Consiliului de......
Ursula von der Leyen crede că această generație europeană va trebui să lupte din nou pentru libertate și suveranitate
Ursula von der Leyen crede că această generație europeană va trebui să lupte din nou pentru libertate și suveranitate
Libertatea şi suveranitatea Uniunii Europene depind „mai mult ca oricând" de „puterea sa economică", a subliniat miercuri ...
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Cum vor fi construite tunelurile unice „pentru urși”. Vor avea deschidere de peste 11 metri/sens
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Cum vor fi construite tunelurile unice „pentru urși”. Vor avea deschidere ...
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara a transmis miercuri imagini de pe șantierul lotului - lipsă ...
Elveţia este interesată să investească în industria ospitalităţii din România
Elveţia este interesată să investească în industria ospitalităţii din România
Elveţia investeşte în România, în prezent, 220 de milioane de euro, în mai multe sectoare de activitate, cum ar fi ...