„Ambele evenimente, rezultatele la europarlamentare şi reacţia unor mici investitori străini care au cumpărat masiv titluri româneşti, au condus la aprecierea leului din ultimele zile”, declară un dealer al unei bănci comerciale. Un alt element care a stimulat apetitul pentru risc al micilor investitori a fost relaxarea conflictului economic dintre China şi preşedintele SUA, Donald Trump. Dobânda ridicată ar pute reprezenta un alt punct de atracţie pentru inmvestitori deşi pentru statul român la un împrumut pe 10 ani, pe un trend de creştere al dobânzilor, costul împrumutului nu este f mare, dar în Europ
Emisiunea de titluri de stat pe 10 ani, de exemplu, a fost suprasubscrisă de patru ori. Băncile au subscris 2,113 miliarde de lei, în condiţiile în care valoarea normală a emisunii anunţată de stat era de 500 de milioane de lei. În condiţiile unui randament mediu de 4,76% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României, MFP a împrumutat 1,316 miliarde de lei. Astăzi, pe 4 iunie este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni, 3 iunie 2019.
Euro a scăzut la 4,7348 lei, faţă de ziua de ieri când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,7450 lei/euro. Este cel mai mic nivel înregistrat de euro în faţa leului din 31 ianuarie 2019 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,7348 lei/euro. Maximul istoric în faţa leului a fost înregistrat pe 25 ianuarie 2019 când BNR a anunţat un curs de 4,7648 lei/euro.
Băncile comerciale au anunţat pe 4 iunie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,76 lei şi 4,80 lei. Din 28 mai până în prezent, moneda naţională s-a apreciat cu peste 0,5% faţă de moneda unică europeană.