Croaţia, ultima ţară care a aderat la Uniunea Europeană, a decis anul trecut să stabilească la 67 de ani vârsta de pensionare începând din 2033 şi să reducă pensiile celor care ar înceta să lucreze înainte de această vârstă.
În timpul unei campanii de două săptămâni în aprilie şi mai intitulată „67 este prea mult”, sindicatele au adunat peste 740.000 de semnături în favoarea organizării unui referendum asupra acestei chestiuni.
Minimul necesar pentru convocarea unui referendum, în virtutea legislaţiei croate, este de 10% din electorat sau aproximativ 370.000 de semnături.
Sindicatele consideră că decizia de a stabili la 67 de ani vârstă de pensionare „nu este rezonabilă” şi este consecinţa unui „elitism politic”.
Nivelul de trai şi speranţa de viaţă în stare bună de sănătate după vârsta de 65 de ani se plasează în Croaţia, potrivit sindicatelor, sub media europeană.
„Suntem bolnavi, muncim prea mult într-o ţară săracă a cărei populaţie este forţată să muncească până la epuizare”, a declarat recent unul dintre responsabilii sindicali Kresimir Sever.
La rândul său, guvernul prim-ministrului conservator Andrej Plenkovic consideră că aceasta este o măsură necesară pentru ca sistemul de pensii să fie viabil pe măsură ce populaţia ţării îmbătrâneşte.
Joi, sindicatele au predat în mod simbolic preşedintelui parlamentului, Gordan Jandrokovic, 65 de cutii ce conţin semnăturile adunate.
După ce semnăturile vor fi verificate, parlamentul poate convoca un referendum sau să ceară Curţii Constituţionale să decidă dacă un referendum pe această temă este justificat. Acest ultim scenariu pare cel mai probabil.