Perspectivele economice ale Germaniei sunt atenuate în trimestrul doi din 2019, avertizează Ministerul Economiei

Perspectivele privind cea mai mare economie europeană sunt atenuate în trimestrul doi din 2019, deoarece escaladarea tensiunilor comerciale globale afectează negativ sectorul industrial, dependent de exporturi, a avertizat joi Ministerul Economiei, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 13 iun. 2019, 17:23
Perspectivele economice ale Germaniei sunt atenuate în trimestrul doi din 2019, avertizează Ministerul Economiei

Temerile că economia germană va încetini sau chiar se va opri în trimestrul doi din 2019 au sporit în ultima perioadă.

Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, însă, la finele anului trecut, a evitat la limită intrarea în recesiune şi, pe ansamblul anului 2018, a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani. În primul trimestru din acest an PIB-ul a crescut cu 0,4%, comparativ cu precedentele trei luni.

„După creşterea înregistrată în primul trimestru, perspectivele economice sunt atenuate în trimestrul doi din 2019. După evoluţiile slabe din perioada aprilie-iunie 2019, ne aşteptăm ca influenţele pozitive să se manifeste mai pregnant, pe fondul îmbunătăţirii graduale a mediului extern”, se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei.

Autorităţile de la Berlin se aşteaptă ca declinul din industrie să fie compensat de creşterea serviciilor.

În aprilie, exporturile Germaniei au înregistrat cel mai semnificativ declin din august 2015, cel mai recent indiciu că ţara este afectată de tensiunile comerciale globale şi de incertitudinile legate de Brexit.

Astfel, exporturile au scăzut cu 3,7% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce importurile au înregistrat un recul de 1,3%, a anunţat vineri Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Economiştii se aşteptau la un declin de 0,5% al exporturilor şi de 0,7% al importurilor.

În ritm anual, valoarea exporturilor Germaniei a scăzut cu o jumătate de punct procentual faţă de aprilie 2018, totalizând 109,7 miliarde de euro (124 miliarde de dolari). Importurile au urcat cu 2,1% faţă de aprilie 2018, la 91,7 miliarde de euro, astfel încât excedentul comercial s-a situat la 17,9 miliarde de euro.

Separat, Destatis a anunţat că producţia industrială, ajustată în funcţie de factorii sezonieri şi inflaţie, a înregistrat în aprilie un declin de 1,9%, comparativ cu luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o scădere lunară de 0,4%. Este de asemenea cel mai semnificativ declin al producţiei industriale din august 2015 şi vine după două luni de creştere consecutivă.

„Scăderea producţiei industriale în aprilie vine să întărească dovezile că Germania nu a reuşit încă să scape de problemele care au afectat-o anul trecut şi ne aşteptăm la o încetinire semnificativă a economiei în semestrul doi din 2019. Nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire rapidă a industriei germane, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale globale, a încetinirii consumului gospodăriilor şi a problemelor din sectorul auto”, a apreciat analistul Andrew Kenningham de la Capital Economics.

Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume.

„În cele din urmă, economia Germaniei încă este la discreţia evoluţiilor economiei globale. Dependenţa de cererea externă este o povară într-un moment în care există conflicte comerciale şi tendinţe izolaţioniste”, a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află în topul cartierelor în care locuitorii percep costul vieții ca fiind......
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...