„Acordarea licenţelor în banda DECT se face conform Documentului de poziţie privind utilizarea spectrului radio la nivel naţional în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz, ce se aplică începând cu anul 2014, când Autoritatea a stabilit ca această bandă să devină disponibilă la nivel naţional, documentul respectiv fiind actualizat în anul 2019. Conform prevederilor, orice furnizor, care doreşte să obţină licenţă în banda menţionată are la dispoziţie 10 zile pentru a depune o solicitare fermă în acest sens, în care trebuie să-şi prezinte opţiunile pentru zonele geografice (localităţi şi judeţe) în care acesta doreşte să obţină drepturi de utilizare în banda DECT. Alocările de spectru radio pentru întreaga bandă DECT, acordate prin licenţă, au statut neexclusiv la nivelul fiecărui judeţ (în cazul municipiului Bucureşti, acesta este considerat împreună cu judeţul Ilfov), dar au caracter exclusiv la nivel de localitate. În trei zile după acest termen, ANCOM va publica lista preliminară cu opţiunile exprimate de operatori, pe judeţe şi localităţi, furnizorii având apoi la dispoziţie alte cinci zile calendaristice pentru a-şi modifica opţiunile iniţiale, dacă doresc acest lucru, însă numai în cazul acelor localităţi pentru care s-au manifestat două sau mai multe opţiuni”, se menţionează în comunicatul ANCOM, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, după încheierea acestei etape, Autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe judeţe şi localităţi, cu opţiunile exprimate de operatori şi va emite licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT. Licenţele în banda DECT se vor acorda prin încredinţare directă în cazul localităţilor pentru care este exprimată numai o opţiune, iar în cazul localităţilor pentru care îşi anunţă interesul mai mulţi operatori, se va organiza o procedură de selecţie comparativă.
Banda de frecvenţe 1880-1900 MHz („Banda DECT’) asigură o acoperire bună, ANCOM propunându-şi să încurajeze utilizarea acesteia, mai ales în zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicaţii electronice.
În acest moment, în banda DECT, compania Telekom România Communications operează reţele de acces pe suport radio în tehnologie DECT pentru municipiul Bucureşti şi 32 de localităţi aflate în judeţele Ilfov, Galaţi şi Tulcea, fiind singurul operator interesat de obţinerea dreptului de a utiliza banda DECT în cadrul procedurii desfăşurate de ANCOM în anul 2014.