Statul român se împrumută cu „efervescenţă”. Va căuta repede bani şi pe pieţele externe. Leul ar putea începe o cursă de devalorizare în toamnă

Ministerul Finanţelor se află în plină efervescenţă a operaţiunilor cu titluri de stat. Leul s-a apreciat pe termen scurt acum, graţie succesului emisiunilor statului, iar dobânzile pe interbanncar la trei şi şase luni au stagnat. Însă, din septembrie, lucrurile se vor schimba, zic analiştii. Lichiditatea va dispărea şi vom înfrunta o devalorizare a monedei naţionale şi o creştere a dobânzilor. În contextul în care investitorii străini sunt interesaţi de titlurile româneşti, iar dobânzile la titlurile pe 10 ani sunt în scădere, sfârşitul de iunie ar fi un moment bun pentru o nouă emisiune pe pieţele externe mai ales că Finanţele au obţinut o extensie a sumelor cu care se pot împrumuta la extern de 5,25 miliarde de euro.
Gabriela Ţinteanu - mie, 19 iun. 2019, 19:06
Statul român se împrumută cu

Ca să menţină rata dobânzii ROBOR în jur de 3% şi să sterilizeze lichiditatea din piaţă, banca centrală a atras marţi, 18 iunie, depozite de trei miliarde de lei de la bănci. Operaţiunea vine în contextul în care pe data de 24 iunie 2019, statul român trebuie să lichideze cea mai mare obligaţiune de stat ajunsă la scadenţă anul acesta, de 8,8 miliarde de lei, iar acţiunile de cumpărare de titluri de stat ale statului român sunt din ce în ce mai active şi la costuri tot mai mici, cel puţin cele pe termen lung. Motiv pentru care nu este exclus să avem şi o emisiune externă în această perioadă. Condiţiile favorabile din piaţa internă şi internaţională ar recomanda acest lucru. După cum spun unii dealeri, BNR încearcă păstrarea dobânzilor de 3,3% – 3,5% pe interbancar, cel puţin până în luna septembrie când este de aşteptat ca lichiditatea din piaţă să scadă.

Piaţa titlurilor de stat a devenit efervescentă în ultima perioadă. Numai săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat de la bănci cu circa 2,2 miliarde lei, în trei emisiuni de titluri de stat cu dobânzi cuprinse între 3,6% şi 5%, şi a programat pentru acestă săptămână alte două emisiuni cu o valoare totală de peste 900 milioane lei. 

„Piaţa titlurilor de stat din Romania a încorporat evoluţiile macro-financiare globale şi europene şi ştirile interne. Se evidenţiază continuarea procesului de scădere a ratei de dobândă pe scadenţa 10 ani (în convergenţă cu evoluţiile din SUA şi Germania) şi creşterea ratelor de dobândă pe scadenţele până la trei ani (influenţată şi de nivelul ridicat al inflaţiei şi deficitelor gemene)”, spune Adrian Rădulescu, director Analiză Macroeconomică Banca Transilvania.

Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut pe scadențele foarte scurte: overnight la 2.31%/2.62%. ROBOR la trei luni a stagnat la 3.24%, iar ROBOR la șase luni s-a menținut la 3.37%. Banca Națională a României (BNR) a derulat o nouă operațiune „depo”, cu scadența șase zile, în volum de 3 miliarde lei, la o rată de dobândă de 2.50% pe an. Curba randamentelor s-a deplasat în jos, în medie cu trei puncte de bază: rata de dobândă la 10 ani în scădere cu cinci puncte de bază la 4.545% (nivelul minim din aprilie 2018). EUR/RON a urcat cu 0.04%, la 4.7249, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.82%, la 4.2241, la BNR.

Toate aceste emisiuni de titluri de stat au fost suprasubscrise de două trei ori, un rol important  în aceste suprasubscrieri jucându-l investitorii străini.  În plus, săptămâna viitoare, pe 24 iunie, vine la scadenţă o emisiune pe cinci ani de 8,88 miliarde de lei, cea mai mare de anul acesta, motiv pentru care din nou piaţa va fi inundată de bani. Posibil ca operaţiunile de sterilizare ale BNR să fie continuate, iar nivelul să îl depăşească pe cel de săptămâna aceasta.

Tocmai această scădere a dobânzilor şi trendul internaţional favorabil fac din momentul actual unul propice pentru o emisiune de titluri de stat pe pieţele externe. De regulă, emisiunile pe pieţele externe se fac fie în februarie – martie, fie în iunie, fie în octombrie. În opinia dealerilor bancari, din septembrie lichiditatea va scădea, iar menţinerea unei inflaţii de peste 4% nu va mai oferi prea multe opţiuni guvernanţilor: cu dobânzi mari şi leu în depreciere, statului român îi va fi ceva mai greu să iasă la extern, la costuri rezonabile. Mai ales dacă va fi modificată şi legea pensiilor de la 1 septembrie. Previziunile economiştilor din băncile comerciale prevăd un curs de 4,85+4,88 lei pentru un euro la finalul lui 2018.

Finanţele şi-au pregătit deja terenul pentru noi emisiuni pe pieţele externe prin majorarea programului MTN pe 2019-2020. Pe data de 4 iunie a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea care va permite Ministerului Finanțelor să împrumute echivalentul a 5,25 miliarde euro de pe piețele externe. Acest document are un singur articol: „Se aprobă programul-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), în sumă maximă, în orice moment, de 31 miliarde euro sau echivalent în orice valută, denumit în continuare Program”. În perioada 2019-2020 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 3,5 miliarde euro (1,5 miliarde EUR în noiembrie 2019 şi 2 miliarde euro în septembrie 2020). Plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în cazurile date de fiecare dată la sfârşitul anului, iar emisiunile de bonduri externe se realoizeză în funcţie de momentul proprice al pieţei.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...