CEZ obţine 335 de milioane de euro în urma vânzării subsidiarei din Bulgaria. Cumpărătorul este Eurohold, grup cu afaceri şi în România

Compania bulgară Eurohold a semnat joi un acord privind achiziţionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (377,9 milioane de dolari), transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
Economica.net - vin, 21 iun. 2019, 06:10
CEZ obţine 335 de milioane de euro în urma vânzării subsidiarei din Bulgaria. Cumpărătorul este Eurohold, grup cu afaceri şi în România

Compania de tip holding Eurohold, care activează în domeniul asigurărilor, vânzărilor de maşini şi managementului activelor în zece state europene, a intrat în aprilie în negocieri exclusive pentru achiziţionarea activelor CEZ din statul balcanic, inclusiv un distribuitor care furnizează electricitate către mai mult de trei milioane de bulgari.

Eurohold are afaceri şi în România, controlând Euroins, una dintre cele mai mari firme de asigurări de pe piaţa locală.

Eurohold intenţionează să finanţeze achiziţia printr-o combinaţie de acţiuni şi datorii, mandatând deja două bănci globale de investiţii pentru a asigura finanţarea.

„Achiziţionarea de către Eurohold a activelor CEZ din Bulgaria ar urma să se finalizeze după obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare”, a anunţat compania într-un comunicat.

Compania de utilităţi CEZ îşi vinde astfel toate cele şapte unităţi din Bulgaria. Statul ceh deţine 70% din CEZ.

Luna trecută, directorul general Daniel Benes a anunţat că CEZ şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia. Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei „mai multe zeci de miliarde de coroane”.

Câştigurile obţinute ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de îndatorare, pentru oportunităţi de investiţii în Cehia şi pentru plata unor dividende extraordinare acţionarilor, au afirmat directorii companiei cehe de utilităţi.

„Vom dezvolta o abordare mult mai detaliată a câştigurilor, pe măsură ce vindem activele. Dar cu siguranţă ne vom asigura că acţionarii noştri primesc dividende bune”, a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.

Acesta a adăugat că CEZ nu este forţat să vândă iar grupul se bazează pe majorarea preţului electricităţii şi pe creşterea reţelei sale de distribuţie şi a serviciilor în domeniul energiei pentru a contracara câştigurile pierdute în urma vânzării activelor.

În 26 iunie va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor CEZ unde se va supune la vor planul privind vânzarea activelor şi acordarea unor dividende de 24 de coroane per titlu.

Benes a amintit că CEZ are drept obiectiv creşterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) în 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.

CEZ şi-a încetinit încetul cu încetul expansiunea în Balcani în ultimii ani, după ce a investit masiv în regiune în urmă cu peste un deceniu.

În România, CEZ a cumpărat, în 2005, fosta filială de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Oltenia. Grupul deţine şi cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, de la Fântânele-Cogealac.

CEZ a anunţat că noua strategie se va concentra pe proiectele nucleare şi bazate pe cărbune, pe modernizarea distribuţiei şi îmbunătăţirea serviciilor energetice de business în Republica Cehă şi în ţările vecine.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca......
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...