„Pentru toţi cei informaţi, blockchain este tehnologia viitorului. Apar în mod practic naţiuni e-nation, cum este Estonia, se vorbeşte la nivelul UE de e-union bazată pe blockchain. ASF este un promotor al acestei tehnologii, ca o soluţie de a aduce noi servicii şi produse pentru consumatorii non-bancari, pentru o experienţă mai bună pentru clienţi la costuri mai mici. Această tehnologie va susţine o piaţă mai stabilă în care drepturile şi interesele consumatorilor pot fi mai bine reprezentate”, a spus Rangu, într-o declaraţie remisă AGERPRES.
În opinia acestuia, InsurTech Hub al ASF se va transforma în FinTech Hub, urmând a acoperi toate pieţele financiare nonbancare, va fi dezvoltat un sandbox, un mediu de testare specific acestor noi tehnologii.
„BVB deja dezvoltă un proiect bazat pe blockchain şi este în discuţii cu ASF pentru acesta. La nivelul sistemului de asigurări promovăm utilizarea acestei tehnologii pentru smart-contract, registre distribuite, RegTech etc. La nivel global blockchain este propus pentru detectarea şi prevenirea fraudelor, pentru managementul dosarelor de daună, asigurări de sănătate şi reasigurări”, a mai afirmat directorul ASF.
El a adăugat că această tehnologie se corelează cu colectarea de date prin IoT (Internet of Things), de exemplu pentru daunele de locuinţe sau maritime.
„Dacă vorbim de smart-contracts, poliţele RCA se emit electronic, prin blockchain nu s-ar mai putea falsifica, ar fi disponibile oricărei părţi interesate, de exemplu poliţiei pentru verificare, dealerului auto când înscrii maşina, când eşti în străinătate etc., fără ca proprietarul să mai facă ceva”, a precizat Rangu.
Acesta a semnalat că implementarea soluţiilor blockchain ar putea susţine şi dezvoltarea asigurărilor de risc cibernetic, fiindcă aceste soluţii vor permite evaluarea corectă a proceselor derulate prin această tehnologie şi vor asigura un nivel de încredere necesar în subscriere.
„Dacă înainte când se discuta de blockchain înţelegeam doar crypto-valute, în acest moment nu mai e cazul. Statisticile dovedesc ca 46% dintre implementările posibile sunt în domeniul financiar. Blockchain reprezintă o tehnologie pentru dezvoltarea de sisteme mult mai eficiente şi de încredere pentru procesele de business ale companiilor, pentru o interacţiune prietenoasă cu clienţii, pentru a inova în folosul acestora. FinTech-ul ASF este deschis tuturor celor care doresc să atingă aceste obiective”, a mai afirmat directorul ASF.