„Rezultatele financiare ale exporturilor de producţie tehnico-militară sunt în creştere de patru ani consecutiv, ajungând la 16 miliarde de dolari” în 2018, a declarat şeful statului rus într-o sesiune a Comisiei pe probleme de cooperare tehnico-militară, potrivit declaraţiilor postate pe site-ul Kremlinului.
Preşedintele Putin a adăugat că, în 2018, carnetul de comenzi total al Rusiei a atins un record de 54 miliarde de dolari.
„Tendinţa ascendentă a continuat în primele cinci luni ale acestui an”, a mai spus el.
Potrivit cifrelor publicate în martie de Institutul Internaţional pentru Cercetări de Pace din Stockholm (SIPRI), Rusia este al doilea exportator de arme în lume după SUA.
Între 2009-2013 şi 2014-2018, decalajul între cei doi mari exportatori s-a mărit, iar exporturile de arme ruseşti s-au diminuat cu 17% între cele două perioade, „în special din cauza reducerii importurilor de arme de către India şi Venezuela”, cu 42% şi respectiv 96%, se arată în raport.
Exporturile militare ruse întâmpină dificultăţi din 2014 în urma sancţiunilor occidentale impuse Rusiei din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi a sprijinului său pentru separatiştii din estul Ucrainei.
Preşedintele rus a anunţat luni că Moscova a elaborat un „nou proiect” pentru o „mai bună organizare” a cooperării tehnico-militare cu ţările străine. El a menţionat că noua strategie „prevede măsuri coordonate politice, diplomatice, financiare, economice şi tehnice”. „Totul trebuie făcut pentru a menţine poziţia de lider a Rusiei pe piaţa globală a armelor”, a subliniat Putin.