OUG pentru energie – ANAF poate prelua centralele CE Hunedoara şi Elcen, pe care apoi le va concesiona

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă având ca rol principal "asanarea sistemului energetic românesc", a declarat Florin Radu Ciocănelea, consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă.
Economica.net - joi, 04 iul. 2019, 12:52
OUG pentru energie - ANAF poate prelua centralele CE Hunedoara şi Elcen, pe care apoi le va concesiona

El a explicat, joi, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă, că prin ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern „se creează cadrul general care va permite Ministerului de Finanţe, prin ANAF, să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente (…) şi a le da ulterior în concesiune printr-o procedură care va fi stabilită”.

„Actul aprobat astăzi de Guvernul României are rolul de a asana sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientă de partea care până acum nu a produs decât găuri şi datorii în sistem, de a îmbunătăţi şi de a creşte eficienţa sistemului. În esenţă, prin darea în plată, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate şi constituite în nişte entităţi care vor putea funcţiona strict pe termenii de eficienţă, fără a mai crea datorii în sistemul energetic. Acest lucru le va permite şi obţinerea de fonduri în diferite modalităţi, fie fonduri europene, fie împrumuturi directe care să le permită modernizarea şi eficientizarea”, a afirmat Ciocănelea.

Consilierul premierului a explicat că „toate aceste eficientizări, toate aceste modernizări se fac şi se vor face numai în strict dialog (…) cu Comisia Europeană, toate având şi avizul Consiliului Concurenţei”.

Întrebat care este procedura care va fi urmată, Ciocănelea a precizat: „Prin această ordonanţă de urgenţă se creează cadrul general care va permite Ministerului de Finanţe, prin ANAF, să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente, cele care efectiv produc energie fără a genera pierderi, a le da pe urmă în concesiune printr-o procedură care va fi stabilită ulterior, în aşa fel încât la sfârşitul întregului proces să avem nişte companii şi nişte active energetice care, efectiv, vor fi importante pentru sistemul energetic naţional, atât din punct de vedere tehnic, respectiv susţinerea sistemului energetic naţional permanent, indiferent de anotimp, dar şi prin modul în care nu vor mai crea pierderi întregii economii şi, mai mult decât atât, necreând pierderi vor permite retehnologizarea şi modernizarea lor şi aici mă refere inclusiv la partea de ecologizare a întregului sistem”.

Fiind întrebat dacă sub incidenţa prevederilor actului normativ vor intra entităţi energetice precum Complexul Energetic Hunedoara sau ELCEN, oficialul guvernamental a spus: „Da, sunt nişte active importante aici pe care nu vrem să le pierdem din vedere şi pe care vrem să le vedem funcţionând şi să contribuie în continuare la siguranţa sistemului energetic naţional”.

Ciocănelea a precizat că nu poate menţiona un total al datoriilor la zi, având în vedere că sunt mai multe tipuri de datorii, iar gestionarea lor ţine de Ministerul de Finanţe şi de ANAF.

„Provin şi din datorii şi din penalităţi şi din împrumuturi luate, (…) discutăm de câteva miliarde, în orice caz „, a completat el.

Ciocănelea a făcut o serie de precizări şi cu privire la avizul din partea Consiliului Economic şi Social pentru actul normativ, întrebat în acest sens.

„A fost înaintat către CES, este depus cu număr de înregistrare cu toate formalităţile îndeplinite, înţelegerea mea este că a fost discutat în comisii. Mâine se va întruni din nou CES-ul în plen şi va decide asupra lui, oricum el nu va fi publicat, din ce ştiu eu, până nu va exista şi avizul CES”, a afirmat el.

Consilierul premierului a precizat că se estimează că întreg procesul va cel puţin câteva luni.

„Noi estimăm că prima parte, dar aici poate mai bine vă vor răspunde colegii mei de la Ministerul de Finanţe şi ANAF, este partea de preluare, care nu va fi relativ uşoară, deci va fi o perioadă de câteva luni şi în baza lor urmează partea a doua, mai concretă, de concesionare, deci este de câteva luni bune, 6 luni, poate 9 luni, dar important este că s-a început şi, ce mai vreau să reţineţi, este că s-a început în această perioadă şi puteţi să o consideraţi şi ca pe o pregătire pentru sezonul rece”, a afirmat Ciocănelea.

Formal, actul normativ iniţiat de Ministerul Energiei a fost aprobat de Guvern sub titlul: „Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale necesare pentru siguranţa alimentării cu energie electrică, precum şi pentru stabilirea unor măsuri referitoare la obligaţiile de plată aferente împrumuturilor din venituri de privatizare şi a împrumuturilor contractate de statul român de la instituţii de credit şi subîmprumutate operatorilor economici”

Te-ar mai putea interesa și
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că Guvernul trebuie să stabilească săptămâna viitoare calendarul pentru alegerile prezidenţiale, pentru ca acestea să poată fi......
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul ...
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Un număr de 5.588 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele 11 luni din 2024, în ...
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Centrul INFOTRAFIC informează că duminică sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov, circulându-se în ...