“Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie SA, acţionar existent, aduce un aport în numerar de 20.994.000 lei, echivalentul a 5.000.000 USD, reprezentând 20.994.000 acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 1 leu. Suma va fi achitată de KMG International NV, în numele şi pe seama SAPE, conform art 5.9.1 din Contractul de asociere din 26.10.2018.
KMG International NV, asociat existent, aduce un aport de 83.976.000 lei, echivalentul a 20.000.000 USD, reprezentând 83.976.000 acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 1 leu”.
Decizia de mai sus a fost luată de Adunarea Generală a Acţionarilor Fondului, la jumătatea lunii mai, publicată recent în Monitorul Oficial şi este în linie cu angajamentele kazahilor de la Rompetrol asumate odată cu înfiinţarea Fondului.
Fondul kazah – roman, înfiinţat conform prevederilor Memorandumului de Înțelegere dintre statul român și KMGI, preconizează un nivel investițional de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durată de 7 ani. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI.
Structura acționariatului fondului de investiții ce va derula proiecte în domeniul energiei este: KMGI – 80% și statul român – 20%.
Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, pozitiv la dezvoltarea sectorului energetic din România, precum și la consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi la consolidarea unui climat investiţional favorabil în România.
KMGI a identificat deja cel puțin două proiecte majore, cu o valoare a investițiilor care depășește 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate în cadrul Fondului kazah – român și care vor impacta pozitiv economia României, în special, prin crearea directă a aproximativ două mii de locuri de muncă.
Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiții se referă la construcția unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât orașul Năvodari, cât și rafinăria Petromidia. Valoarea investiției se ridică la 120 de milioane de dolari și se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării.
Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării pe piața locală. Noile stații vor fi dezvoltate prin investiții de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari.