Cazul priveşte tsipouro şi tsikoudia, două băuturi spirtoase distilate din tescovină în nordul Greciei şi în insula Creta.
Grecia percepe de la micii producători ocazionali de băuturi spirtoase o acciză semnificativ mai mică. În timp ce marile distilerii plătesc o acciză standard de 50%, micile distilerii plătesc o acciză de 6%.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că aceste facilităţi sunt contrare legislaţiei în domeniul competiţiei. Grecia trebuie să modifice prevederile fiscale, în caz contrar riscând măsuri punitive.
„Chiar dacă statele membre sunt autorizate să aplice accize reduse sau scutiri pentru anumite produse regionale sau tradiţionale, acest lucru nu înseamnă că o tradiţie naţională poate exonera statele membre de la obligaţiile lor care decurg din dreptul comunitar”, se arată în decizia CJUE.
În luna mai a acestui an, România, ţara care deţinea atunci preşedinţia Consiliului UE, a propus ca Uniunea Europeană să fie mai permisivă cu proprietarii de livezi care vor să îşi distileze propriile lor băuturi spirtoase, o practică tradiţională în Europa Centrală şi de Est dar care este restricţionată în blocul comunitar din motive de sănătate.
Normele UE interzic în prezent distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase, chiar dacă proprietarii de livezi care îşi duc fructele la distilerii pentru a fi transformate în băuturi pot să ducă acasă o parte din băutură pentru folosul personal, plătind jumătate din acciza obişnuită.
România, renumită pentru ţuica sa de prune, vroia să ridice embargoul referitor la distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase şi să ofere statelor membre opţiunea de a elimina complet acciza pentru băuturile spirtoase produse în folosul personal al cultivatorilor de fructe.