Eolica renunţă la procesul cu Transelectrica fără aprobarea acţionarilor

Eolica Dobrogea, care lucrează pentru Iberdrola (Spania), va renunţa la procesul cu ANRE, Traselectrica şi cu fostul director general al companiei de stat, în care cere daune de 118 milioane euro anual, întrucât acţiunea a fost iniţiată de administrator fără bază legală şi acordul acţionarilor.
Economica.net - mar, 21 feb. 2012, 17:37

„Administratorul Eolica Dobrogea, Corneliu Dica, a decis singur să înainteze acţiuni în instanţă în numele Eolica Dobrogea împotriva unor instituţii, entităţi şi persoane din România, printre care Transelectrica şi ANRE. Aceste măsuri au fost luate de administrator fără ca acesta să aibă o bază legală, cu încălcarea tuturor codurilor etice şi de business şi fără a avea acordul firmei noastre ca acţionar majoritar, deţinător al 95% din Eolica Dobrogea”, se arată într-un comunicat al firmei elveţiene Eolica Dobrogea.

Compania de stat Transelectrica a transmis luni un comunicat Bursei de Valori Bucureşti în care arăta că Eolica Dobrogea susţine că Transelectrica a refuzat nejustificat să încheie un proces verbal privind îndeplinirea unor condiţii de racordare la reţea a parcului eolian de la Cogealac, iar în consecinţă a dat în judecată compania de stat, solicitând daune de 118 milioane euro anual.

În comunicaul Transelectrica se menţiona că Eolica Dobrogea a dat în judecată la sfârţitul anului trecut atât Transelectrica şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cât şi pe fostul director general al Transelectrica Horia Hăhăiaunu şi pe directorul general adjunct, Cornel Ene.

Iberdrola intenţionează să construiască în Dobrogea, până în 2017, aproximativ 50 de parcuri eoliene cu o capacitate totală de 1.500 MW. Compania spaniolă are un acord cu operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica privind termenii pentru conectatea parcurilor eoliene la reţea.

Eolica Dobrogea îl va înlocui pe adminsitratorul Coreliu Dica cu un „manager nou şi responsabil”.

„Din momentul în care va fi instalat în funcţie noul manager, una dintre primele măsuri luate va fi retragerea imediată a tuturor acţiunilor, litigiilor şi dosarelor din instanţă depuse de fostul administrator, Corneliu Dica. (…) Vom face tot posibilul să reparăm consecinţele acţiunilor neprofesionsite şi contraproductive ale actualului management al Eolica Dobrogea în cel mai scurt timp posibil”, se arată în comunicatul Eolica Dobrogea.

Totodată, Eolica Dobrogea precizează că săptămâna trecută Transelectrica a acceptat o prelungire a perioadei de îndeplinire condiţiilor rămase pentru contractul de racordare la reţea a parcului eolian de la Cogealac.

„Acest angajament al Transelectrica ne arată că, în ciuda paşilor legali inacceptabili făcuţi de actualul administrator al Eolica Dobrogea, operatorul român de energie este în continuare extrem de interesat de realizarea misiunii noastre de racordare a 600 MW de energie eoliană la reţeaua Transelectrica”, se mai arată în comunicatul Eolica Dobrogea.

Iberdrola a anunţat anul trecut că toate proiectele din România sunt dezvolatate în colaborare cu compania Eolica Dobrogea, deţinută de grupul elveţian NEK Umwelttechnik, şi companiile româneşti C-Tech şi Rokura.

Eolica Dobrogea are ca atribuţii planificarea şi obţinerea autorizaţiilor de construcţie, în timp ce Iberdola este responsabilă de activităţile de construcţie şi de operare a parcurilor eoliene.

Transelectrica este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Beijingul atenuează reglementările cu privire la investițiile străine în companiile chinezești listate la bursă
Beijingul atenuează reglementările cu privire la investițiile străine în companiile chinezești listate la bursă
China a dat publicităţii reglementări revizuite pentru investitorii străini în companiile sale listate, extinzând criteriile de eligibilitate şi atenuând cerinţele financiare, în......
Chimcomplex se retrage din licitația pentru concesionarea termoficării din Iași, după ce municipalitatea a ratat primirea unei finanțări nerambursabile de 117 milioane de lei
Chimcomplex se retrage din licitația pentru concesionarea termoficării din Iași, după ce municipalitatea a ratat primirea ...
Compania Chimcomplex S.A. Borzesti (CRC), controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, a anunțat astăzi investitorii de ...
Intesa Sanpaolo Group anticipează că va realiza în acest an un profit net de peste 8,5 miliarde de euro și fixează ca țintă 9 miliarde pentru anul viitor.
Intesa Sanpaolo Group anticipează că va realiza în acest an un profit net de peste 8,5 miliarde de euro și fixează ca ...
Directorul general al Intesa Sanpaolo Group, Carlo Messina, a anunțat astăzi că rezultatele primelor nouă luni ale anului ...
Ministrul de Finanțe Christian Lindner cere o reorientare fundamentală a economiei Germaniei
Ministrul de Finanțe Christian Lindner cere o reorientare fundamentală a economiei Germaniei
Pe fondul sporirii disputelor în interiorul coaliţiei de guvernare din Germania, ministrul de Finanţe, Christian Lindner, ...