Julian Assange nu va fi extrădat într-o țară care l-ar putea condamna la moarte

Fondatorul WikiLeaks, australianul Julian Assange, nu va fi extrădat într-o ţară unde ar putea risca pedeapsa cu moartea, a dat asigurări luni secretarul britanic de stat pentru Europa şi Americi, Alan Duncan, în timpul unei vizite în Ecuador, relatează Agerpres.
Economica.net - mar, 16 iul. 2019, 05:18
Julian Assange nu va fi extrădat într-o țară care l-ar putea condamna la moarte

Este „o condiţie fundamentală a acordului la care am ajuns, că nu vom permite să fie extrădat într-un loc unde ar putea risca pedeapsa cu moartea. Această garanţie rămâne solidă”, a afirmat Duncan într-o conferinţă de presă la Quito.

Julian Assange este acuzat de spionaj de către SUA, care au cerut extrădarea sa. Audierea pentru analizarea acestei cereri va avea loc la sfârşitul lunii februarie 2020 în Marea Britanie.

Statele Unite îi reproşează că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin publicarea în 2010 de către WikiLeaks a 250.000 de telegrame diplomatice şi a circa 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan. SUA îl acuză de asemenea că a „complotat” cu fostul analist militar Chelsea Manning, aflat la originea acestei scurgeri fără precedent.

Refugiat timp de aproape şapte ani în Ambasada Ecuadorului la Londra, unde a beneficiat de azil politic, Julian Assange a fost reţinut la 11 aprilie de poliţia din Marea Britanie cu acordul acestei ţări sud-americane.

El a fost imediat plasat în detenţie şi apoi condamnat la o pedeapsă de 50 de săptămâni de închisoare la 1 mai pentru încălcarea condiţiilor libertăţii sale condiţionate.

Potrivit Agerpres, guvernul ecuadorian a susţinut că a primit garanţii scrise din partea Londrei, în momentul în care i-a retras azil australianului, că acesta nu va fi extrădat spre o ţară unde ar putea fi supus torturii sau pedepsei cu moartea.

SUA au lansat 18 capete de acuzare împotriva lui Julian Assange, iar cumulul pedepselor prevăzute de toate aceste acuzaţii se ridică la 175 de ani de închisoare.

Justiţia federală americană autorizează pedeapsa cu moartea pentru infracţiuni pasibile de pedeapsa capitală, inclusiv spionaj, conform site-ului specializat Death Penalty Information Center.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Ivan: Echipamentele pentru cloudul guvernamental au fost instalate în centrul de date al STS din judeţul Braşov – FOTO
Bogdan Ivan: Echipamentele pentru cloudul guvernamental au fost instalate în centrul de date al STS din judeţul Braşov ...
Echipamentele necesare pentru dezvoltarea unei componente a cloudului guvernamental, proiect de 100 milioane de euro câştigat de Vodafone, au fost livrate şi instalate în centrul de date al......
Pensiile nu mai cresc de la 1 ianuarie 2025, așa cum stabilea legea – draft de OUG
Pensiile nu mai cresc de la 1 ianuarie 2025, așa cum stabilea legea – draft de OUG
Proiectul “ordonanței-trenuleț”, un act normative emis de Guvern la sfârșitul fiecărui an pentru a corecta unele ...
Ordonanța-trenuleț taie voucherele de vacanță în 2025. Veniturile din turism vor scădea cu 30-40%, spun patronatele și sindicatele din domeniu
Ordonanța-trenuleț taie voucherele de vacanță în 2025. Veniturile din turism vor scădea cu 30-40%, spun patronatele ...
"În goana după cârpirea Bugetului afectat de pomeni electorale gratuite, Guvernul României dă dovadă de lipsă de viziune ...
Anotimpul „shutdown” în SUA. Noul text bugetar nu a trecut de Camera Reprezentanţilor
Anotimpul „shutdown” în SUA. Noul text bugetar nu a trecut de Camera Reprezentanţilor
Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a respins cu o largă majoritate joi un nou text bugetar al republicanilor vizând ...