În schimb, marca Dacia a înregistrat un record de vânzări în primul semestru, cu 311.024 vehicule vândute, cu 10,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, precum şi o cotă de piaţă record de 3,3%, în creştere cu 0,4 puncte procentuale, graţie performanţelor înregistrate de noile Duster şi Sandero.
„Chiar dacă nu a lansat noi produse, Renault a reuşit să îşi menţină cota de piaţă în primul semestru al anului, deşi piaţa a înregistrat un declin semnificativ”, a declarat directorul de vânzări de la Renault, Olivier Murguet. Potrivit acestuia, în a doua jumătate a anului grupul se va concentra pe lansarea cu succes a următoarelor versiuni ale modelelor Clio şi ZOE în Europa, a modelului Arkana în Rusia, Triber în India şi Renault City K-ZE în China.
Pentru ansamblul acestui an, Grupul Renault se aşteaptă la o scădere a pieţei auto mondiale comparativ cu 2018, dar nu a precizat care este reducerea la care se aşteaptă. La finele lunii aprilie, Renault miza pe un recul al pieţei mondiale de 1,6% în acest an. Piaţa auto europeană ar urma să fie stabilă, în timp ce piaţa din Rusia ar urma să înregistreze o contracţie de 2-3%, aceasta fiind a doua cea mai importantă piaţă pentru grupul Renault.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.