Comparativ, în zona euro lucrările de construcţii au scăzut cu 0,3% de la o lună la alta, o scădere similară fiind înregistrată şi la nivelul Uniunii Europene. În rândul statelor membre UE, lucrările de construcţii au înregistrat cele mai mari scăderi în România (minus 7,6%), Finlanda (minus 3,1%) şi Suedia (minus 2,9%), iar cele mai semnificative creşteri au fost înregistrate în Slovenia (4,1%), Franţa (1,9%) şi Olanda (1,4%).
În schimb, în ritm anual, luna mai 2019 comparativ cu luna mai 2018, România se situează printre statele membre UE care au înregistrat cele mai mari creşteri ale lucrărilor de construcţii, cu un avans de 23,8%, fiind devansată doar de Ungaria, unde lucrările de construcţii au crescut cu 26,2% comparativ cu aceiaşi lună a anului trecut. În Uniunea Europeană lucrările de construcţii au scăzut cu 1,3% în ritm anual, în timp ce în zona euro au scăzut cu 1,7%.
Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică, în România, în luna mai 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 5,8%, creştere evidenţiată la toate elementele de structură: lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (+14,1%), lucrări de reparaţii capitale (+8,2%) şi construcţii noi (+3,3%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a scăzut cu 7,6%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-12,0%) şi la lucrările de construcţii noi (-10,5%).