Cine deţine Luna? Pot persoanele fizice să devină proprietari de terenuri pe Lună, la 50 de ani de la aselenizare?

Cine e, de fapt, proprietarul Lunii, satelitul natural al Pământului? Despre subiect s-a scris cu 18 ani înainte ca americanii să aselenizeze în premieră, pe 20 iulie 1969, mai exact în 1951, iar subiectul a fost abordat de John Cobb Cooper la Princeton, în articolul „Zborul înalt, altitudine și suveranitatea națională”. Ulterior, au apărut diferite puncte de vedere, în care savanții susțineau că Luna, proprietățile de pe Lună, ar trebui tratate diferit față de cele de pe Pământ. 
Economica.net - vin, 19 iul. 2019, 18:35
Cine deţine Luna? Pot persoanele fizice să devină proprietari de terenuri pe Lună, la 50 de ani de la aselenizare?

Astfel, în 1967 a apărut Tratatul Spațiului, care a fost ratificat de 62 de țări, iar în conformitate cu  articolul II din tratat, „spațiul cosmic, inclusiv luna și alte corpuri cerești, nu este supus aproprierii naționale prin pretenția suveranității, prin folosire sau ocupație sau prin orice alt mijloc”.

12 ani mai târziu a apărut o nouă înțelegere, Tratatul Lunii, care prevedea interzicerea proprietății private pe Lună. Dar, SUA, singura țară care a ajuns pe Lună, nu l-a ratificat, deși tratatul a intrat în vigoare, semnat de 13 țări, niciuna putere spațială.

Cu toate astea, lumea e plină de naivi, sau nebuni, dornici să dețină o hârtie care le dovedește proprietatea, iar profitorii nu au întârziat să apară. Cel mai cunoscut e americanul Dennis Hope, care deține ceea ce se numește Ambasada Lunară, și susține că a vândut 500 de milioane de hectare pe Lună, împărțite în parcele cam de dimensiunea unui teren de fotbal pentru care s-au plătit între 16 și 20 de dolari.

Cumpăratorii pot alege orice zonă de pe Lună, mai puțin Marea Liniștii și locurile unde au aterizat modulele lunare trimise de americani.

 

 

Mai mult, Dennis Hope a scris ONU și i-a anunțat că va vinde titluri de proprietate lunare. Iar în lipsa unui răspuns al ONU, americanul a luat tăcerea drept consimțământ și și-a continuat originala activitate de intermediere imobiliară. 

Evident, americanul vinde nimic, iar unii oameni sunt dispuși să plătească pentru el, din diferite motive, mai ales că prețul e modic, și la o adică poate deveni un cadou original. Dar, întrebarea rămâne. Cine e proprietarul Lunii?

Poate națiunile Pământului? 

Ideal, titlul ar fi recunoscut de un acord internațional pe care toate sau majoritatea națiunilor îl vor susține. Deși, tratatul Lunii din 1979 a fost un eșec, nu există nici un motiv ca puterile spațiale să nu se pună de acord asupra unui nou tratat care recunoaște drepturile de proprietate.

Și de aici e treaba capitalismului să regleze lucrurile. Dacă poate.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...