Finanţele anunţă finalizarea planului de finanţare externă pentru 2019, prin încasarea celor două miliarde de euro

Ministerul Finanţelor a finalizat planul de finanţare externă pentru acest an, odată cu încasarea celor două miliarde de euro proveniţi din a doua emisiune de euroobligaţiuni din 2019, se arată într-un comunicat publicat de instituţie.
Economica.net - vin, 19 iul. 2019, 11:11
Finanţele anunţă finalizarea planului de finanţare externă pentru 2019, prin încasarea celor două miliarde de euro

Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu o dobândă de 2,124% şi 600 milioane euro prin redeschiderea maturităţii de 30 ani, cu o dobândă de 3,400%.

Emisiunea a fost supra subscrisă de circa 2,6 ori. În cadrul tranzacţiei au participat un număr de 360 investitori, mare parte fiind investitori instituţionali. Ministerul Finanţelor vorbeşte despre o prezenţă echilibrată a investitorilor din Europa şi SUA.

Potrivit MFP, strategia de execuţie a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei supra subscrieri pentru cele două tranşe şi a calităţii investitorilor care au plasat ordinele, care a atins un nivel maxim de aproximativ 6 miliarde euro. Faţă de valorile cu care au fost lansate iniţial în piaţă cele două tranşe, de circa 210 puncte de bază peste cotaţia Mid-Swap pentru maturitatea de 12 ani şi un randament de circa 3,55% pentru maturitatea de 30 ani, costurile au fost reduse gradual cu 15-25 puncte de bază, obţinându-se în final prime de emisiune foarte scăzute, respectiv 1 punct de bază pentru maturitatea de 12 ani şi circa 7 puncte de bază pentru maturitatea de 30 ani.

„Emisiunea reprezintă o performanţă deosebită a Ministerului Finanţelor Publice în condiţiile actuale de piaţă, care confirmă încă o dată încrederea investitorilor pe termen lung în performanţa economiei româneşti”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor precizează, totodată, că, prin această tranzacţie, a finalizat planul de finanţare externă pentru acest an, consolidând rezerva în valută a Trezoreriei Statului şi asigurând pentru prima dată pre-finanţarea parţială a nevoilor de finanţare estimate pentru anul 2020.

Emisiunea a fost intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank NV şi UniCredit AG.

Conform prospectului de emisiuni publicat pe site-ul MFP, pentru acest an ministerul are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe, prin emiterea de eurooblogaţiuni în volum de 4,25 miliarde euro (echivalent).

Primul împrumut de pe pieţele externe din acest an a fost efectuat în luna martie, când România a atras 3 miliarde euro, din care 1,35 miliarde euro cu maturitatea la 30 ani. Emisiunea a fost realizată în trei tranşe, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani, cu o dobândă de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobânda de 3,5%, şi 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani şi dobânda de 4,625%.

Anul trecut, România a „ieşit” pe piaţa internaţională de capital de trei ori, reuşind să atragă împrumuturi de 3,75 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari.

Costurile de finanţare au crescut uşor pe parcursul lui 2018, de la 2,5% pentru euroobligaţiuni emise la început de februarie pe 12 ani, la 2,875% pentru euroobligaţiuni pe 10 ani lansate în toamnă. Pentru obligaţiunile în euro cu maturităţi mai mari, de peste 20 de ani, dobânzile au urcat de la 3,375% în februarie la 4,125% în octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel raportează că a înregistrat profit net de 6,6 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 60%
Simtel raportează că a înregistrat profit net de 6,6 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 60%
Grupul de inginerie Simtel raportează, la nivel consolidat, venituri operaționale de 172,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 19% față de aceeași perioadă a anului......
Capacitatea fotovoltaică globală a atins 2 TW, dublându-se în doar doi ani. E nevoie de 8 TW până în 2030
Capacitatea fotovoltaică globală a atins 2 TW, dublându-se în doar doi ani. E nevoie de 8 TW până în 2030
În timp ce liderii mondiali și diplomații de top din domeniul climei au început să sosească la Baku pentru reuninunea ...
Camera Deputaților a votat proiectul de lege pentru achiziționarea a 32 de avioane F-35. Primele aparate ar putea ajunge în România în 2030
Camera Deputaților a votat proiectul de lege pentru achiziționarea a 32 de avioane F-35. Primele aparate ar putea ajunge ...
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în procedură de urgenţă, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane ...
CFR S.A. a atribuit contractele de consiliere și supervizare a lucrărilor de modernizare a stațiilor Ciulnița, Costineşti Tabără, Neptun h.c. și Mangalia
CFR S.A. a atribuit contractele de consiliere și supervizare a lucrărilor de modernizare a stațiilor Ciulnița, Costineşti ...
Asocierile Arex Lider Company SRL - Baicons Impex SRL şi Baicons Impex SRL - Arex Lider Company SRL au câştigat licitaţia ...